Regeringen risikerer selvmål på energiområdet

Regeringen ønsker at fremme boligejernes lyst til at energirenovere deres bolig. Derfor har et politisk flertal besluttet at indføre en grøn tilskudspulje fra januar 2013. Men faktisk kan det ende med, at puljen ikke får den ønskede effekt, eftersom meget tyder på, at tilskuddet ikke bliver større end det nuværende håndværkerfradrag.

Update september 2012: Det ser ud til at regeringen alligevel ikke vælger at lave en energirenoveringspulje i 2013. Vi følger sagen meget tæt, ønsker du at få opdateringer så tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Den 1. januar 2013 træder regeringens grønne støtteordning i kraft. En tilskudspulje, hvor boligejere og boligforeninger kan søge om tilskud til energirenoveringer af boligen. Puljen er et led i regeringens ambition om at fremme energiforbedringer af den danske boligmasse.

I alt har man afsat én milliard kroner, fordelt i 2013 og 2014. Det er endnu uvist, hvor meget hver boligejer kan opnå i tilskud, og det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det kan betale sig at vente med at energirenovere, indtil at puljen bliver åbnet.

Hvilken pulje skal man vælge?

Lige nu er der nemlig håndværkerfradraget, hvor voksne kan få op til 15.000 kroner i  skattefradrag på håndværkernes arbejdsløn.

”Eftersom vi endnu ikke kender tilskuddets størrelse, er der en berettiget usikkerhed omkring, hvorvidt det som boligejer kan betale sig at vente med at energirenovere sin bolig. I dag er man sikret et håndværkerfradrag, og spørgsmålet er, om energitilskuddet bliver i samme størrelsesorden. Gør det ikke det, er risikoen, at energipuljen ikke bliver så attraktiv, som regeringen håber den bliver,” siger kommunikationschef hos Energihjem.dk Michael Müller.

Risiko for stop-and-go-effekt

Energihjem.dk formidler danske boligejeres energirenoveringsopgaver, og hos firmaet oplever man i stigende grad boligejere, der er i tvivl om, hvorvidt de skal gå i gang med at energirenovere nu, eller om de skal vente til, at energitilskuddet kommer.

Hos Dansk Byggeri er man også opmærksom på, at regeringens manglende udmeldinger kan medføre en stop-and-go-effekt, fordi boligejerne ikke ved, hvor stort det kommende energitilskud bliver. Derfor presser Dansk Byggeri på hos Energistyrelsen, der administrerer puljen, for blandt andet at undgå en alt for bureaukratisk ordning. Men puljens samlede beløb bør også justeres, lyder det fra erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

Behov for flere penge

”Hvis der for alvor skal gang i energirenoveringerne, er der behov for, at puljens beløb bliver større end håndværkerfradraget. 500 millioner kroner om året er alt for lidt. Derfor mener vi, at man bør afsætte 1,7 milliarder kroner om året til energipuljen. Omvendt må vi også erkende, at finansministerens kasse er tom, så det er en svær øvelse. Men vil man i gang med at energiforbedre boligmassen, er der behov for et større beløb.”

Regeringens foreløbige meldinger er, at detaljerne omkring energipuljen, den grønne støtteordning, vil blive forhandlet på plads i efteråret, formentlig i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *