Nytårsforsæt 2015: 6 dårlige vaner i hjemmet du nemt kan lægge fra dig

Et nyt år, en ny start og tid til at påbegynde nytårsforsætter for 2015.

De fleste kender de klassiske nytårsforsætter, hvor målet er at tabe sig eller stoppe med at ryge. Og rigtig mange har sikkert også prøvet, at nytårsforsættet mislykkes. På Energihjem.dk har vi samlet nogle forslag til nytårsforsætter, der ikke kræver ret mange ændringer i hverdagen, og derfor er nemme at holde – og desuden kan spare dig for mange penge.

1) Spar på vandet, der hvor det er nemmest

At spare på vandet er en disciplin i sig selv, og der er mange steder, man kan sætte ind. Nogle vaner er dog nemmere at ændre på end andre – Der er dog et par af de dårlige vaner, som er så nemme at lægge fra sig, at enhver kan gøre det. For eksempel kan man lade være med at lade vandhanen løbe, imens man børster tænder.

Det kan koste over 1000 kroner om året i vand, hvis man ikke slukker for hanen under tandbørstningen. Det samme princip gælder, når man er i brusebad. Der kan man slukke for bruseren, når man sæber sig ind, og derved spare penge.

2) Sluk apparater som ikke bruges

De fleste kender det nok godt. Tv’et står og kører i baggrunden uden, at nogen ser på det. Computeren står tændt, selvom ingen bruger den. Eller musikanlægget summer i baggrunden uden, at der egentlig er nogen, som lytter til det. Gennemsnitligt går over en tredjedel af hjemmets strømforbrug årligt på apparater som disse.

Af den grund er der mange penge at spare ved at slukke for dem ind i mellem – især hvis apparaterne bare står og bruger strøm, som egentlig er helt ligegyldig. Derfor kunne et nytårsforsæt være, at blive bedre til at slukke for apparaterne, når de ikke bruges.

3) Skift nu de pærer

Det er nok efterhånden de færreste, som ikke ved, at der er penge at spare ved at udskifte de gamle pærer til LED-pærer. Og man kan faktisk gå så vidt som til at sige, at det er en dårlig vane, hver gang du tænder en lampe, der ikke har LED-pære. Et rigtig godt nytårsforsæt er derfor at udskifte de gamle pærer. For hver LED-pære du installerer i stedet for en almindelig pære, sparer du over 100 kroner i el om året.

I huse med mange lamper kan der være rigtig mange penge at spare. Derfor bør man ikke lade sig skræmme af LED-pærernes høje indkøbspris, fordi det er penge, der tjener sig selv hjem i det lange løb.

4) Minimer madspildet

En af de store miljømæssige belastninger i verden er fødevareproduktion, hvor især kødproduktionen trækker store veksler på miljøet. For at skåne naturen og miljøet mest muligt er det derfor en god ide at minimere madspild mest muligt. Et nytårsforsæt kan være at nedsætte husstandens madspild. Det kræver ikke meget mere end lidt planlægning at få brugt sine fødevarer, inden de bliver dårlige. Det kan desuden spare en familie for mange penge set over et år, da man ikke behøver købe ind lige så ofte.

5) Luft ordentligt ud

Selv om danskerne i de senere år er blevet mere bevidste om farerne ved skimmelsvamp, er det et stigende problem herhjemme. En af grundene er, at vi desværre ikke er særlig gode til at få luftet ordentligt ud. Det betyder, at indeklimaet bliver mere fugtigt, og skimmelsvampen får bedre betingelser for at vokse. Derfor kunne et nytårsforsæt være at blive bedre til at få luftet ud i hjemmet – især i soveværelser og vådrum er det vigtigt at få luftet ordentligt ud.

Det vil desuden være med til at give et bedre indeklima i boligen, når der kommer frisk luft ind hver dag. En ekstra bonus ved at holde indeklimaet tør er, at radiatorerne bruger mindre varme, når huset skal varmes op, end hvis der er meget fugt i luften.

6) Tør tøjet på snoren i stedet for i tumbleren

Tørretumbleren er en af boligens største strømslugere. Hvis en husstand bruger tumbleren hver anden dag, koster det cirka 1100 kroner årligt i el. Det er penge, der nemt er sparet, hvis man i stedet for at bruge tørretumbleren hænger sit tøj til tørre på snoren. En anden fordel er, at tøjet typisk holder bedre når det tørrer naturligt, end det gør, når man tumbler det.

Er man meget glad for at tumble, kan der være en væsentlig besparelse at hente ved at udskifte sin gamle tørretumbler med en ny model, som er energimærket i kategori A+ eller A++

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *