Skarp kritik: Christiansborg nedprioriterer energibesparelser i byggeri
Skarp kritik fra interne rækker og fra byggebranchen. Det møder regeringens energiudspil, der fokuserer på produktionen af grøn energi, men nedprioriterer energibesparelser og effektivisering af bygninger. En forkert og uambitiøs prioritering, lyder det fra EU-Parlamentsmedlem Bendt Bendtsen (C), der møder opbakning i byggebranchen.
’Vi skal videreføre en ambitiøs og bæredygtig grøn omstilling’. Sådan står det på regeringens hjemmeside, som præsentation til det nye energiudspil. Et energiudspil, der særligt fokuserer på produktionen af vedvarende og grøn energi, og som blomstrer fra en ambition om, at Danmark skal være forgangsland for grøn omstilling og energieffektivitet.
En ambition, som kritikere mener, regeringen langt fra kan nå i mål med, med den nye energiplan. Regeringsmedlem Bendt Bendtsen (C) og flere direktører fra byggebranchen anklager nemlig regeringen for at negligere energibesparelser på eksisterende byggeri. En energibesparelse, som er vigtig for både klima, arbejdskraft og den enkelte boligejere.
Konservativ kritik: En sparet kilowatt er en tjent kilowatt
Utætte, gamle og ikke-isolerede bygninger er der mange af i Danmark. Faktisk er knap 65 procent af Danmarks bygningsareal opført før 1980, hvor der endnu ikke blev stillet krav til bygningers isoleringsevne og energiforbrug. Alligevel omhandler regeringens energiplan ikke en modernisering af de gamle byggerier. Og det møder kritik. Særligt fra medlem af Europa-Parlamentet og tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (C). Han finder nemlig energiudspillet for svagt og uambitiøst.
”Det er klogt, at regeringen vil producere mere vedvarende og grøn energi, men jeg kritiserer regeringen, når det gælder energibesparelser og energieffektivitet. En energiplan skal have to ben at gå på – omstilling til vedvarende energi og energibesparelser. Men regeringen har klippet det ene ben af – det med energieffektivitet – og det er meget forkert. En sparet kilowatt er en tjent kilowatt,”
– Bendt Bendtsen til byggemagasinet BygTek.
Det manglende fokus på energibesparelserne undrer Bendt Bendtsen set i lyset af, at regeringen underskrev et EU-direktiv, der netop forpligter medlemslandene til at gøre eksisterende bygninger mere energicentrale frem mod 2050. Et direktiv som det konservative medlem af EU-Parlamentet selv var forgangsmand for.
Billigere at spare på energien i eksisterende boliger
Bendt Bendtsen står ikke alene med sin kritik. Flere aktører fra byggebranchen, herunder Dansk Byggeri, DI Byg, Dansk Håndværk og Dansk Byggecentre, takker Bendt Bendtsen for at tage bladet fra munden og påpege svagheden ved energiudspillet. En af dem er Palle Thomsen, som er administrerende direktør i Danske Byggecentre. Til BygTek siger han:
”Boliger bruger meget energi, så det er det forkerte sted at spare. Det betyder selvfølgelig også manglende omsætning i byggecentrene, fordi alt går til energiselskabernes bestræbelser på at producere mere vedvarende energi. Men det ville være langt billigere at skaffe resultater på energiområdet ved at spare på energien i den eksisterende boligmasse i stedet for at producere mere energi”.
Også Morten Frihagen, direktør for Dansk Håndværk, påpeger, at der er store besparelser at hente, hvis regeringen lægger et større fokus på modernisering af eksisterende boliger. En løsning, der vil gavne branchen, men også de enkelte boligejere og ikke mindst klimaet.
”Energiforbedringerne er ganske vist en god forretning for de håndværkere, der skal udføre dem. Men det er også en god forretning for de boligejere, der får bedre boliger, som er billigere at opvarme. Og i sidste ende er den tredjedel af energiforbruget, der anvendes i bygningerne, også nøglen til en grønnere fremtid for Danmark som helhed. Så tilskud til det område kan ikke gives bedre ud,” mener Morten Frihagen, som understreger, at det handler om at gøre det attraktivt for ejere af ældre boliger at isolere og modernisere boligen.
Klimaminister: Vi er ikke uambitiøse
Det er sjældent, at et medlem af regeringspartiet fremlægger en så skarp kritik af regeringen, men Bendt Bendtsen står fast. Og det tyder på, at det konservative EU-parlamentsmedlem møder opbakning på Christiansborg. Energiordfører Jens Joel fra Socialdemokratiet udtaler til BygTek, at han er enig i Bendt Bendtsens kritik. I egne rækker fralægges anklagerne dog. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mener nemlig ikke, at regeringen tager for let på energieffektiviseringen.
”Jeg synes, at en pulje på 400 mio. kroner årligt til energieffektivisering er mange penge. Det mener jeg ikke, man skal forklejne eller kalde uambitiøst. Jeg er meget opmærksom på, at energieffektivisering er dansk styrkeposition. Det skal det selvfølgelig også være i fremtiden, og derfor sætter vi bl.a. også ressourcer af til at styrke fokus på energieffektivisering i vores landesamarbejder på eksportområdet,” forklarer ministeren.
Naiv tro på Danmark som forgangsland i grøn omstilling
Selvom energi-, forsynings- og klimaministeren selv mener, at regeringens udspil til et grønnere Danmark er fuld af ambition, er det tydeligt, at flere andre aktører fra branchen finder energiplanen for svag. Faktisk kalder flere planen for naiv. En naiv tro på, at Danmark kan beholde en førende position i grøn omstilling grundet det manglende fokus på energibesparelser og energieffektivitet. Hvad den endelige energiplan ender med at indebære må fremtiden vise, men hos Dansk Byggeri er håbet for fremtiden klart.
”Vi kan kun håbe, at den præcise tale fra Bendt Bendtsen kan få energiforhandlingerne på sporet – vel at mærke i en form, hvor det kommer til at rumme initiativer, der vil effektivisere vores måde at bruge energien på i fremtiden,” fortæller direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.