Klimatopmødet (COP15)
Klimatopmødet i København er en gyser – vil det lykkes Danmark at forhandle en aftale hjem, der virkelig rykker noget for den globale opvarmning? Både de rige lande og udviklingslandene skal forpligte sig til at nedbringe deres CO2 udledning.
Danmark er vært for det internationale klima-topmøde i december 2009 i København – COP15 – og skal forsøge at få verdens lande til at indgå en forpligtende global aftale om bekæmpelse af klimaforandringer. Udfaldet af klima-topmødet vil have afgørende betydning for kampen mod global opvarmning – vil det lykkes Danmark at få både de store lande, der udleder meget CO2 og udviklingslandene til at skrive under på aftalen?
10.000 deltagere i klimatopmødet
Klima-topmødet tiltrækker mindst 10.000 deltagere til København. Det er miljø- og klimaministre, samt alle embedsmændene fra alverdens lande – eventuelt også statslederne, hvis en global klimaaftale bliver sandsynlig.
Klima-topmødet er en unik chance for Danmark for at promovere vores mange klimatiltag og gøre verden opmærksom på vores kompetencer indenfor alternativ energi og miljøvenlige løsninger. Sideløbende med klima-topmødet vil der være en lang række arrangementer fra NGO-er og andre interesseorganisationer, der også tiltrækker mange gæster til København.
Vil der blive indgået en aftale på klima-topmødet?
Klima-topmødet skal forhandle en aftale frem til afløsning af Kyotoaftalen fra 1997, der gælder til 2012. For at få afgørende betydning for den globale opvarmning og klimaforandringerne, skal den nye aftale – ”Københavneraftalen” – have alle verdens lande med som underskrivere.
Kyotoaftalen var den første internationale aftale, der fastsatte mål for at nedbringe CO2 udledningen globalt for at nedbringe den menneskeskabte opvarmning. Flere væsentlige lande valgte at stå uden for Kyotoaftalen.
Målet for klima-topmødet i København
Målet med klima-topmødet er en bindende aftale om markant reducering af udledningen af drivhusgasser. Væsentligt for denne aftale er, at både de rige lande og udviklingslandene – som ikke er med i Kyotoaftalen – skal forpligte sig til at reducere deres udledning. Det drejer sig om lande som USA, Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika. De sidste lande er væsentlige at få med, fordi deres vækst er så høj.
Sandsynligheden for, at USA vil indgå forpligtende i arbejdet med at nedbringe CO2 udledningen er større nu med en ny præsident. USA er det land, der udleder allermest CO2 pr. indbygger – hvis USA går forrest med et godt eksempel, vil det være nemmere at få udviklingslandene, der har en meget lavere udledning pr. indbygger, til at underskrive aftalen.
Har du spørgsmål eller kommentarer til klimatopmødet – COP15, så benyt blot kommentar-feltet herunder.
UPDATE 07-12-09: Følg med på Twitter hér.
UPDATE 08-12-09: Gode facts om COP15 topmødet hér.
44 kommentarer
Hej Casper jeg vil godt vide hvad selveste formålet er ved disse topmøder,i år er det jo Sydafrika, men hvad er helt præcist formålet?
mvh Peter
Hej Peter
Undskyld det sene svar. Men ligesom de seneste år står CO2-udledningen øverst på dagsordenen, når landene mødes i Sydafrika til december. Det handler om at komme tættere en konkret aftale om, hvordan verden kan sænke sit samlede CO2-udslip. Reelt set er der ingen lande, der pt. har en reduktionsforpligtigelse, men det er, som jeg har forstået det, det man ønsker at arbejde hen imod. Men den store udfordring er jo at få de store nationer til at mødes med de mindre nationer. Bliver spændende at følge.
Tak for hjælpen
Viser 0 af 44 kommentarer