Kæmpe potentiale for energirenoveringer

Potentialet for at sænke varmeregningen er enormt hos de danske husejere. I mange boliger fosser varmen ud, og det anslås, at man gennem energirenoveringer kan spare op til 32 procent af varmeforbruget i landets boliger.

Energirenoveringer er i vækst, og flere og flere husejere kaster sig over solcelleanlæg, energirigtige vinduer og isoleringsopgaver. Men trods den stigende interesse for vedvarende energi, er der fortsat et enormt potentiale i at energirenovere den samlede danske boligmasse.

100.000 kroner pr. hus

Tal fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) viser, at landets samlede boligmasse kan spare 32 procent af varmeforbruget ved at udskifte vinduer og efterisolere de dårligste ydervægge, gulve og tage (med U-værdier over 1,0 W/m2K).

”Vi skønner, at der er rentable håndværkeropgaver for 100.000 kroner i snit pr. hus i Danmark, når vi taler om energirenoveringer. De rentable energibesparelser findes i varmeanlæg, energirigtige vinduer og isoleringer. Samtidig er der rigtig god økonomi i at isolere klassiske parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne, hvor især en hulmursisolering er vigtig. Men også udskiftning af vinduer gør en enorm forskel, hvorved man kan spare op til 20 procent af varmeregningen,” siger Janus Hendrichsen, energivejleder hos Energitjenesten.

Store energibesparelser

Potentialet for energirenoveringer af danske villaer bakkes op af en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor man anslår, at man kan energirenovere det samlede danske boligareal på omkring 9,5 millioner m2 om året for 24 milliarder kroner, hvilket vil medføre rentable energibesparelser.

Krisen har gjort noget

Janus Hendrichsen mener, at de danske husejere har gennemgået et stort værdiskifte i forhold til at energirenovere.

”Det er sket et stort værdiskifte gennem de senere år. Den økonomiske krise har gjort, at det ikke længere handler om køkkener og store biler. Det er bemærkelsesværdigt, at energipriserne ikke er faldet under krisen, og husejerne har fattet, at vi er på vej mod en energikrise, og så vokser deres interesse for vedvarende energi såsom solceller, jordvarme, vinduer og isolering.”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *