Indregulering og rensning af ventilationsanlæg
Er ventilationsanlægget ikke renset eller forkert indreguleret kan det være en overset strømsluger i boligen, der kan koste dyrt og skade indeklimaet. Vi får gode råd fra ventilationseksperten.
En efterårsdag ringede telefonen hos Energihjem.dk. Det var vores branchepartner i ventilation, Gørding Ventilationsmontage ApS, der havde været på besøg hos en husejer, hvis energiforbrug var større end nødvendigt med den ventilationsløsning, de havde. Og synderen var ikke til at overse. Mange ventilationsanlæg er nemlig forkert indreguleret og det kan koste dyrt, da luften ikke genanvendes optimalt. Samtidig glemmer flere også, at ventilationskanalerne regelmæssigt skal renses, så det sunde indeklima sikres. Vi ser nærmere på service og vedligeholdelse af ventilationsanlægget her.
Sådan fungerer ventilation med varmegenvinding
Inden vi ser nærmere på indregulering spoler vi lige tilbage til, hvordan et anlæg med varmegenvinding, som et genvexanlæg, fungerer. Ventilation med varmegenvinding genbruger varmen i huset ved at overføre den fra luften, der blæses ud, til luften, der blæses ind. På den måde genanvendes den varme, der trækkes ud af dit hus, i den luft, der blæses ind igen af dit ventilationsanlæg. Huset ventileres altså løbende og du sparer penge på varmeregningen, da varmen ikke blot siver ud, men løber i et kredsløb.
Har du ventilation med varmegenvinding er udluftning i boligen altså ikke nødvendig, da du automatisk får ny luft i boligen gennem anlæggets kanaler. Det betyder også, at du undgår at spilde varme, når du udlufter din bolig. Ventilationsanlægget drives af strøm og derfor kan fejl på anlægget påvirke dit elregnskab.
Hvad er indregulering?
Ligesom en varmepumpe skal dimensioneres korrekt, så den dækker boligens egentlige varmeforbrug, er det også vigtigt, at ventilationsanlægget er rigtigt indreguleret. Indregulering er en måling og justering af luftmængden, så den rigtige mængde luft bliver udskiftet i alle rumme.
Omkring 80 procent af alle ventilationsanlæg er indreguleret forkert, og det betyder altså, at den forkerte mængde luft bliver udskiftet i boligen. En konsekvens af det kan være, at anlægget bruger mere strøm eller har for lav varmegenvinding. Samtidig kan det betyde, at boligen enten har et over- eller undertryk i stedet for en balanceret luftmængde.
“En overset strømsluger er ventilationsanlægget, hvis indreguleringen ikke er sket korrekt. Når vi gennemgår ventilationsanlæggene i de private hjem, ser vi desværre store fejl med netop dette. Selvmonterede ventilationsløsninger er aldrig indreguleret og det betyder, at luften ikke genanvendes korrekt.
– Jørgen Skjøt Kokholm, indehaver hos Gørding Ventilationsmontage ApS
Ventilationseksperten uddyber:
“Du bruger altså unødvendig strøm til et anlæg, der har et enten for højt eller lavt luftskifte. Det er ikke godt for hverken indeklima eller energiregningen. Jeg anbefaler derfor, at du får en fagmand til at se ventilationsanlægget efter i sømmene.”
Hvordan foregår en indregulering?
En ventilationsmontør udfører en indregulering af anlægget ved at lave konkrete beregninger på, hvilken luftmængde boligens rum skal bruge. Helt specifikt foretages der også en måling af luftgennemstrømningen fra indblæsnings- og udsugningsventilerne i boligens rum med special måleudstyr, hvorefter anlægget justeres til at håndtere den rigtige mængde af luft.
Tegn på ventilationsanlægget skal renses
Det er ikke kun indregulering, der kan sikre effektive ventilationsanlæg. Det er nemlig også vigtigt, at du renser ventilationsanlægget løbende.
Tre typiske tegn på, at ventilationssystemet ikke fungerer optimalt:
- Der dannes kondens i boligen og kommer dug på vinduer og spejle
- Ventilationsanlægget begynder at støje
- Energiforbruget til ventilationsanlægget stiger
Oplever du en af følgende tegn er det måske tid til, at ventilationsanlægget får et servicetjek, så det fungerer optimalt.
Hvor ofte skal anlægget renses?
Afrensning af ventilationsanlægget er en vigtig vedligeholdelse, da skidt, snavs og svampesporer samler sig i ventilationsrørenes filtre. Er ventilationsanlægget “stoppet” med snavs blæses det blæses rundt i huset, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Samtidig påvirker det også effektiviteten af anlægget.
Som tommelfingerregel bør dine ventilationskanaler afrenses hver 3-5 år, så du sikrer, at luftkanalerne fungerer optimalt. Det er dog meget individuelt, hvor ofte ventilationsanlæggene trænger til et tjek og en afrensning. Flere vælger at få en fagmand på besøg til et hurtigt servicetjek 1-2 gange årligt. Det koster ikke meget og sikrer, at du altid er på forkant med eventuelle mangler og skader på anlægget.
Sådan renser du ventilationskanalerne
Som udgangspunkt anbefales det, at du bruger en fagmand til at rense anlæg og ventilationskanaler. Du kan dog godt selv rense loftarmatur ved at udskifte filtrene med nye, som du køber online eller hos ventilationsfirmaet. Når fagmanden renser ventilationsanlæg – også genvindingsanlæg – sker det typisk ved:
- Indvendig rengøring af ventilationsanlægget
- Tjek af kondensafløbet
- Kontrol af sugeevne og ydeevne
- Rengøring af filtre
- Ventilatoren rengøres
- Ventiler og amartur rengøres, både i loftet og rundt i huset
- Visuelt tjek af rørsystemet
Vil du læse mere om det gode indeklima og de forskellige ventilationsløsninger, har vi samlet viden om dette i en dybdegående guide.
6 kommentarer
Hvad koster en indregulering af anlægget
Hej Simon
Tak for din henvendelse. Det kan variere fra firma til firma og kan være vanskeligt at estimere, da prisen på en indregulering af dit anlæg afhænger af hele installationen. Skal dit anlæg indreguleres, kan du få tre uforpligtende tilbud på arbejdet ved at indsende en formular her: https://energihjem.dk/tilbud/. Energihjem.dk er søsterportal til 3byggetilbud.dk, der har et stort netværk af håndværkere tilknyttet, der er klar til at hjælpe kunder i hele landet blandt andet med indregulering.
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Hej. Jeg har netop skiftet en gammel Genvex med en ny. Jeg har selv monteret den nye, men har formentlig brug for både rens og indregulering, da den gamle Genvex havde kørt i 35 år uden service.. Huset er 175 kvm med to bad, køkken og bryggers. Hvad koster det typisk? Vi har heller ikke de såkaldte nissehue filtre i aftræk, er det nødvendigt og kan de eftermonteres i et gammel anlæg? Mange hilsner
Hej Lennart
Mange tak for din henvendelse. Jeg kan desværre ikke besvare dine spørgsmål, men vil anbefale, at du sender en opgave ind og får tre gratis tilbud på rens og regulering af dit ventilationsanlæg. Det kan du gøre via denne formular: https://energihjem.dk/tilbud/
De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk
Ventilationsanlæg, spørgsmål;
Når indsugningsventil i bad er stopped til, hvem skal rense det ? Lejer eller udlejeren ?
Hvem skal rense udsugnings filter til Emhætten ? lejer eller udlejeren ?
Hej Michael
Det kommer an på, hvad der er aftalt i lejekontrakten. Det plejer at være sådan, at man som beboer står for indendørs vedligeholdelse, mens udlejer/boligforeningen står for den udendørs vedligeholdelse. Jeg vil anbefale, at du går i dialog med din udlejer.
Rigtig god mandag.
De bedste hilsner,
Michelle – Energihjem.dk
Viser 0 af 6 kommentarer