Havet stiger to meter

Det kan ikke undgås, at vandstanden på verdens have vil stige med to meter, understreger en af verdens førende havforskere.

Pas på, hvis du bor på Amager eller på Fanø. Det er nemlig nogle af de områder i Danmark, der ligger lavest placeret og som dermed er mest i fare for at blive oversvømmet, hvis den globale vandstand fortsætter med at stige.

Der vil dog gå nogle år endnu, før Amager er helt væk, men ifølge en af verdens førende havforskere, så kan det ikke undgås, at verdenshavene fortsætter med at stige.

“Jeg ser ikke nogen mulighed for, at vi overhovedet kan standse den vandstandsstigning, som finder sted netop nu – heller ikke selv om verdens CO2-udledning blev reduceret til nul i morgen.”

– Stefan Rahmstorf fra Tysklands Postdam Institute.

Han er samlet med en række andre klimaeksperter på Oxford University i England. De er midt i en konference, som skal opdatere dem på de seneste videnskabelige resultater og fremskrivninger indenfor klimaområde.

Konsekvenser på kort

Onsdag kom det på konferencen i Oxford frem, at en stigning i den globale vandstand på cirka to meter i løbet af de næste to århundreder, er uundgåelig. Det vil betyde, at flere mindre østater – samt Fanø og det meste af Amager – vil forsvinde.

“Der er ikke noget, vi kan gøre for at stoppe denne udvikling, med mindre det lykkes mennesket at afkøle planeten, hvilket vil indebære at trække CO2 ud af atmosfæren. Og det betragter jeg ikke som værende realistisk,” siger havforsker Stefan Rahmstorf.

Se i øvrigt denne hjemmeside, hvor man på et kort kan se konsekvenserne af vandstigningen. Du taster antal meter, vandstanden skal være højere, ind helt oppe i venstre hjørne, og så kan du zoome ind på Danmark for at se de lokale konsekvenser.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *