Kan kunstig intelligens bruges til at forudsige naturkatastrofer?
Rekordstore regnmængder og oversvømmelser rammer oftere og oftere Danmark og Europa hårdt. Midt i denne udfordring med vildere vejr har forsker Maike Schumacher sikret finansiering til et femårigt forskningsprojekt om forudsigelse af naturkatastrofer ved hjælp af kunstig intelligens.
Forsker Maike Schumacher ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet arbejder på at udvikle avancerede metoder til pålidelige forudsigelser af naturkatastrofer ved hjælp af kunstig intelligens. Projektet fokuserer på at udnytte AI-teknologi til at analysere komplekse data og forbedre forståelsen af de faktorer, der udløser ekstreme vejrhændelser.
Formålet med projektet er at skabe ny videnskabelig indsigt i de processer, der fører til oversvømmelser og tørke.
Hvad er fordelen ved at anvende kunstig intelligens?
Ved at undersøge vandets kredsløb både på jordens overflade og undergrunden, samt analysere data ved hjælp af kunstig intelligens, arbejder forsker Maike Schumacher og hendes team på at forbedre pålideligheden af forudsigelser for vejrhændelser, som eksempelvis tørke og oversvømmelser.
Ved at kombinere fysikbaserede- og datadrevne metoder med brugen af kunstig intelligens undersøges der blandt andet ændringer i grundvandet. Målet er at levere mere pålidelige forudsigelser af klimarelaterede hændelser, forklarer forskeren til Danmarks Radio.
I modsætning til meteorologernes fokus på vejrudviklingen i atmosfæren retter dette forskningsprojekt sig mod det vand, der allerede findes på jordens overflade og i undergrunden.
Man ønsker at opnå en dybere forståelse af processerne, så man i god tid kan forudsige, hvad der vil ske, udtaler forskeren.
Hvad vil det betyde for fremtiden
Forskningsprojektet har til formål at styrke regeringers og samfunds evne til at håndtere fremtidens ekstreme vejr, når naturens kræfter viser sig fra deres mest voldsomme side.
Man kan ikke forhindre naturkatastrofer, men gennem forskning og datadrevet analyse kan vi forberede os bedst muligt på fremtiden. Samtidig forklarer forskeren, at der er behov for yderligere forskning i klimaforandringer, og samfundet har et ansvar for, hvordan vi håndterer de udfordringer, de medfører. Projektet finansieres via Villum Fonden, som har givet 7 millioner kroner.