Kære førstegangskøber: Lær disse rapporter at kende før du køber bolig

I jagten på drømmeboligen støder man på forskellige rapporter. Det er rapporter, der afdækker vigtige oplysninger om boligens tilstand og energieffektivitet – og det er derfor også oplysninger, der indikerer hvilke fremtidige omkostninger, du kan forvente som boligejer. Læs med og bliv klogere på, hvordan du undersøger om din kommende bolig er energieffektiv, hvordan dens tilstand er samt hvordan du finder ud af, om boligen er sikret mod oversvømmelser.

At være førstegangskøber kan for mange være en proces, hvor man famler i blinde. Og det er ganske forståeligt – der er nemlig flere forhold, som man skal være opmærksom på, når man står overfor et boligkøb.

Energimærkning

Du har sikkert stødt på energimærkninger i søgningen efter en bolig. Det er lovpligtigt at alle boliger, som er til salg, skal have et gyldigt energimærke – og det er der god grund til. Energimærkningen giver nemlig et indblik i boligens energiforbrug og afdækker desuden, hvilke energiforbedringer, som kan betale sig at investere i. Med andre ord viser energimærkningen, hvor energieffektiv boligen er og indikerer også, om man kan forvente en høj eller lav varmeregning.

Bygninger og boliger rangeres fra A til G på energimærkningsskalaen. A indikerer de mest energieffektive ejendomme, mens G gives til boliger, som er mindst effektive. Skalaen blev etableret tilbage i 1998, og siden er der blevet opført en lang række lavenergihuse, og nye bygningsklasser er blevet implementeret. Derfor er der med tiden bliver tilføjet flere A’er til skalaen nemlig; A2010, A2015 og A2020. Energimærkerne henviser til energikravene i bygningsreglementet. For eksempel betyder et A2015-mærke, at boligen lever op til de krav, der var gældende under Bygningsreglement 2015.

Hvordan udarbejdes energimærkning?

En energikonsulent udarbejder energimærkningen – og dette gøres ved at gennemgå bygningen fra ende til anden. Gennemgangen indebærer opmåling og vurdering af bygningens isolering, vinduer, døre samt varmesystemet for at kunne fastslå boligen energiforbrug. Energimærkningen er baseret på et beregnet forbrug, der viser bygningens energimæssige kvalitet under standardbetingelser. Dette er et forbrug udregnet efter omstændigheder så som normalt vejr, gennemsnitligt brug og standard familiestørrelse.

Det faktiske forbrug kan dog variere afhængigt af, hvilke vaner man har. Lader man varmen blæse for fulde gardiner, mens man lufter ud eller går man i lange, varme og dampende bade vil forbruget selvfølgelig være anderledes. Derfor er energimærket en standard beregning for bygningens energikvalitet – og ikke en indikator for ens energiregninger.

Vidste du?

At en energimærkning har en gyldighed på 10 år. Sælges en bolig flere gange inden for 10 år, kan man bruge det samme energimærke. Foretages der forbedringer med henblik på energioptimering på boligen i perioden, skal der dog laves et nyt energimærke.

Hvad betyder energimærkningen for dig?

Energimærkningen er et vigtigt værktøj for dig som førstegangskøber. Den kan give dig overblik over en boligs energiforbrug og potentialet for energiforbedringer. Det er essentielt at undersøge de forskellige faktorer, som kan være udslagsgivende for energimærket – og måske overveje, om der skal foretages nogle energiforbedringer på boligen, hvis du vælger at købe den. Følgende forhold kan du med fordel undersøge undervejs i boligkøbsprocessen.

Varmekilde

Boligens varmekilde kan påvirke energimærket og har også betydning for, hvordan din varmeregning kommer til at være i fremtiden.

  • Fjernvarme er ofte den billigste og mest miljøvenlige løsning. Tjek, om boligen er tilsluttet fjernvarmenettet, eller om der er planer om at blive tilsluttet hertil. Det er desuden at ideelt at afdække, om der er stigninger i afgifter eller udgifter til vedligeholdelse.
  • Varmepumpe (luft til vand) er en moderne og energieffektiv energikilde. Hvis boligen allerede har en varmepumpe, kan det reducere varmeudgifterne markant
  • Varmepumpe (luft til luft) er ofte brugt som supplement til elvarme. Luft til luft varmepumpen kan være mindre effektiv til opvarmning af større boliger.
  • Naturgas, olie eller elvarme er alle løsninger, som kan være dyrere og mere sårbare over for svingende energipriser. Overvej, om det kan betale sig at skifte til en mere energieffektiv løsning.

Isolering

Dårlig isolering øger varmetabet i boligen, hvilket kræver mere energi til opvarmning. Det påvirker direkte varmeudgifterne. Tjek derfor, hvor meget boligen er isoleret i ydervægge og på loftet.

Vinduer og døre

Ældre enkeltlagsvinduer eller dårligt isolerede døre kan medføre betydelige varmetab. Energiruder eller termovinduer kan reducere disse tab. Dog kan udskiftning af vinduer og døre også være en dyr post, hvorfor man skal regne det ind i sit budget, hvis man ønsker at købe boligen og i fremtiden vil skifte til mere energieffektive elementer.

Hvorfor er energimærkningen vigtig for dig ved huskøb?

Når du overvejer at købe en bolig, er energimærkningen en vigtig faktor, der kan give dig værdifulde indsigter i både boligens økonomi og komfort.

Tal 1 - grønForstå boligens energiforbrug

Energimærket viser, hvor meget energi boligen forventes at bruge under normale forhold. Det er især vigtigt, fordi varme- og eludgifter kan variere markant fra bolig til bolig. En bolig med en god energimærkning kan spare dig mange penge på sigt.

Tal 2 - grønOverblik over mulige forbedringer

Energimærkningsrapporten indeholder forslag til energiforbedringer, der kan reducere forbruget og øge komforten i boligen. For eksempel kan isolering, nye vinduer eller en moderne varmekilde være gode investeringer, som du kan foretage dig i fremtiden, når du har købt boligen.

Tal 3 - grønHøjere boligværdi

En bolig med en god energimærkning er typisk mere attraktiv for købere og har ofte en højere gensalgsværdi. Det betyder, at du ikke kun sparer på energien, men også kan få mere for boligen, hvis du sælger den senere.

Danske Bank

Er din kommende bolig ikke energioptimeret, kan du med fordel, selv kaste dig ud i energirenovering af boligen. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til en lang række tiltag i din bolig til en fordelagtig rente og uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. 
Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.

Tilstandsrapport

Foruden energimærkningen vil du formentligt også være stødt på tilstandsrapporter i jagten efter din nye bolig. Sælger skal nemlig stå for at der udarbejdes en tilstandsrapport i forbindelse med salg af boligen. En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder – dog kan man få den fornyet til en reduceret pris inden for de seks måneder til en reduceret pris.

En tilstandsrapport udarbejdes af en beskikket byggesagkyndig, som gennemgår boligen og giver en status på bygningens tilstand. En tilstandsrapport indeholder:

  • Overblik over bygningerne på grunden: Herunder eventuelle bemærkninger om de enkelte bygninger.
  • Oplysninger fra sælger: Fx om tidligere reparationer eller særlige forhold ved boligen.
  • Restlevetid på taget: Hvor længe det forventes at taget kan holde, inden det skal skiftes.
  • Karaktergivning af skader: Bygningssagkyndig vurderer og karakteriserer husets skader, så du kan få en idé om, hvad der kræver opmærksomhed.
  • Generelle råd om hustypen: Tips baseret på materialer og opbygning, som kan være relevante for dig som ny boligejer.
  • Kontaktinfo på den bygningssagkyndige: Så du kan stille spørgsmål eller få uddybet noget i rapporten.

Sådan skal en tilstandsrapport forstås

Når du læser en tilstandsrapport, vil eventuelle skader i boligen tildeles en karakter. Karakterskalaen er inddelt i fire kategorier, der giver dig en klar forståelse af bygningens tilstand og som tydeliggør eventuelle problemer, du skal være opmærksom på.

Resumé

I tilstandsrapporten findes også en afsluttende vurdering af boligens tekniske tilstand ud fra den byggesagkyndiges vurdering. Rapporten kan derfor også bruges som et værktøj til at tage velinformerede beslutninger om, hvorvidt boligen passer til dit behov og budget, da der kan være eventuelle reparationer, som skal udbedres.

Hvad er en hustype?

I tilstandsrapporten vil der også være en hustypebeskrivelse. Hustypebeskrivelserne fungerer som en guide for dig som køber, der fremhæver, hvilke specifikke forhold der kræver særlig vedligeholdelse eller har en begrænset levetid, ved de enkelte hustyper. Der findes 16 forskellige hustypebeskrivelser.

Hustypebeskrivelserne

  • Hustypebeskrivelse 1: Bindingsværkshuse frem til ca. 1900
  • Hustypebeskrivelse 2: Landhuse og mindre byhuse – frem til ca. 1920
  • Hustypebeskrivelse 3: Patriciervillaer – ca. 1860-1930
  • Hustypebeskrivelse 4: Murermesterhuse – fra ca. 1900-1960
  • Hustypebeskrivelse 5: Funkisvilla – ca. 1925-1945
  • Hustypebeskrivelse 6: Bungalow – ca. 1925-1945
  • Hustypebeskrivelse 7: Huse fra perioden ca. 1940-1960
  • Hustypebeskrivelse 8: Huse fra perioden ca. 1960-1975
  • Hustypebeskrivelse 9: Huse fra perioden ca. 1975-2000
  • Hustypebeskrivelse 10: Huse fra perioden ca. 2000 og frem
  • Hustypebeskrivelse 11: Huse af træ – ca. 2000 og frem
  • Hustypebeskrivelse 12: Række- og kædehuse
  • Hustypebeskrivelse 13: Sommerhuse af træ fra før 1960
  • Hustypebeskrivelse 14: Sommerhuse af træ efter 1960
  • Hustypebeskrivelse 15: Gasbetonhuse
  • Hustypebeskrivelse 16: Udefineret hustype

Tjek om grunden er i risiko for oversvømmelse

Op til en sjettedel af danske boliger er i risiko for oversvømmelse. Når man er på jagt efter en bolig, kan det derfor være en fordel at undersøge, hvor stor en risiko der er for oversvømmelse på grunden. Man kan via flere værktøjer tjekke om en bolig er i fare for oversvømmelse. KAMP er et screeningsværktøj, hvor man kan indtaste sin adresse og undersøge, hvordan nedbør, vandløb, grundvand og hav påvirker boligens grund. Værktøjet bygger på udvalgte nationale datasæt, beregninger og fremskrivninger, som skaber et interaktivt kort.

Selvom KAMP ikke giver detaljerede lokale data eller modeller, der viser, hvordan kloakker og nedsivning kan håndtere ekstremregn, eller hvordan allerede planlagte klimasikringsprojekter kan reducere risikoen for oversvømmelse giver værktøjet alligevel et realistisk overblik over situationen ved ekstreme vejrforhold.

Via DinGeo er det muligt at se risikoen for oversvømmelse via forskellige datakort på adressen. Når du indtaster adressen på DinGeo kan du få adgang til en række oplysninger om din grund, herunder risikoen for oversvømmelse som følge af skybrud, forhøjet grundvand, højvande samt oversvømmelse fra vandløb. Ved at slå din adresse op på DinGeo kan du se, om din grund er udsat for lav eller høj risiko ved forskellige ekstremvejrhændelser, og du vil samtidig få indsigt i årsagerne hertil.

Dataen, som er til at finde via DinGeo, er hentet fra offentlige datakilder, klimatilpasning.dk, tinglysning, Danmarks Miljøportal m.m.


Mere nedbør og stigende grundvand betyder at flere boligejere skal klimatilpasse deres bolig, men har svært at finde op og ned på hvilke løsninger, der findes på markedet – og hvilken der er den rette. Få viden og inspiration og bliv klogere på hvordan og med hvad du kan sikre dig mod de øgede vandmængder. Vi guider dig med fordele og ulemper, priser på de forskellige løsninger og meget mere.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *