Dansk familie fejrer grøn jul

Teknologisk Institut har bygget et energineutralt testhus, og den første familie er nu flyttet ind. Hør dem fortælle om at bo i det smarte hus, hvor de blandt andet skal holde jul, i den seneste udgave af KlimaNYT Podcast.

Der er mange, der putter elsparepærer i deres julelyskæder i den kommende tid, men ingen af dem kommer formentlig til at holde så klimavenlig en jul som familien Wolff/Kragerup fra Vangede. De skal nemlig fejre højtiden i det energineutrale EnergyFlexFamily-hus ved Teknologisk Institut i Taastrup.

– Jeg tror, det bliver superlækkert. Der er god plads herinde og højt til loftet, så det bliver et stort juletræ i år. Der kan være masser af gaver under træet, siger Henrik Kragerup til KlimaNYT.

Der er et helt teknikrum i EnergyFlexFamily-huset, og derfra kan blandt andet de forskellige varmekilder aktiveres og deaktiveres.
Der er et helt teknikrum i EnergyFlexFamily-huset, og derfra kan blandt andet de forskellige varmekilder aktiveres og deaktiveres.

Fin start på opholdet

Familien består af Anne Mette Wolff og Henrik Kragerup og deres to børn, Katrine på femten år og Johan på 18 år. De skal i alt bo i EnergyFlexFamily-huset i tre måneder, og indtil videre er den første måned gået.

– Jeg synes, det er gået rigtig godt. Der har selvfølgelig været en indkøringsfase, hvor vi har skullet justere på nogle ting i huset. Det er jo helt nybygget, så der vil altid være lidt, men det er gået rigtig godt, siger Anne Mette Wolff.

Gæsterne varmede hytten op

EnergyFlexFamily-huset har et hav af faciliteter. For eksempel kan det skifte mellem flere forskellige varmekilder, så Teknologisk Institut har mulighed for at teste de forskellige systemer bedst muligt. Huset har blandt andet nettilsluttet solcelleanlæg, solvarmeanlæg til varmt brugsvand og varmepumpe til kombineret varme- og ventilationsanlæg. Derudover er husets tykke mure enormt godt isoleret, og det kunne familien virkelig få at mærke, da de en dag havde gæster.

– En fredag aften havde vi cirka 20 mennesker herhjemme på besøg, og så lukkede jordvarmeanlægget ned. Der var en eller anden fejl på det, så det kunne ikke starte igen. Det lagde vi slet ikke mærke til henover weekenden, så det var først, da Teknologisk Institut om mandagen sagde, at jordvarmen ikke virkede, at vi fandt ud af, at der ikke havde været varme på hele weekenden, fortæller Anne Mette Wolff. 

Anne Mette Wolff og Henrik Kragerup kan følge med i deres samlede energiforbrug på skærmen, hvor de også kan se, hvor meget energi, huset opsparer.
Anne Mette Wolff og Henrik Kragerup kan følge med i deres samlede energiforbrug på skærmen, hvor de også kan se, hvor meget energi, huset opsparer.

Når familien Wolff/Kragerup flytter ud af EnergyFlexFamily-huset er der en ny familie, der flytter ind. Sådan fortsætter det i et godt stykke tid, så Teknologisk Institut kan teste og dermed blive klogere på de forskellige teknologier.

Du kan læse mere om hele projektet her.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *