Derfor er det også en fordel at energirenovere om sommeren

Sommeren er over os – og derfor parkeres tankerne om varmeregninger, træk og kolde boliger for en stund. Dog er der god grund til at tænke i energirenoveringsbanerne, selvom det er sommer. Læs med i denne artikel og bliv klogere på, hvorfor det kan være en fordel at foretage din energirenovering om sommeren.

Høje energiregninger, træk og utætheder i boligen er ikke det, man mærker mest til om sommeren. Dog kan det være en fordel alligevel at skænke disse udfordringer en tanke i sommervarmen. Der er nemlig fordele ved at fortage din energirenovering om sommeren, samt goder man kan nyde godt af i sommerens varme, når først du har fået energirenoveret din bolig.  

En energirenoveret bolig giver komfort om sommeren

Det er mindst lige så vigtigt at sikre et godt indeklima om sommeren som om vinteren. Lige så vel som træk og kulde, er en varm og ikke ventileret bolig på bekostning af komforten. Og det er om noget vigtigt, at indeklimaet er godt, fordi vi bruger størstedelen af døgnet indendørs. Dette kan man komme til livs med energirenovering af boligen.


Isolering er et beskyttende værn mod boligens indre

Måske klinger ordet isolering hult, når sommersolen bager på boligen. Men det er ikke kun mod vinterens kolde temperaturer isoleringen er et værn. Faktisk kan isolering også være en nedkølende faktor for boligen. Isoleringen er nemlig et skjold mod boligens ydre og indre. Når solen bager på taget, afgives der varme til boligen.

“Det er værd at slå et slag for at isolering af boliger også er en fordel om sommeren. Isoleringen gør nemlig, at varmen ikke siver lige så hurtigt ind i boligen.”

– Kristoffer Saunamäki, Projektleder i ROCKWOOL.

Han uddyber desuden: ”Isoleringen gør også, at man bedre kan holde på kulden. Flere bruger energi på at køle boligen ned, for at få et mere behageligt indeklima. Her er isoleringen med til at holde på kulden.”

Fugt, råd og svamp er almindeligvis også noget, man forbinder med vintermånedernes kolde luft som sætter sig i væggene. Dog kan varm og fugtig udendørsluft, som trænger ind i boligen, sætte sig som kondens på kolde overflader. Derfor er det ikke kun en fordel at have en velisoleret bolig om vinteren, men også om sommeren – for at beskytte både boligens indre men også dit velvære.


Sedumtaget afgiver mindre varme til boligen

Sedumtag bliver mere og mere oppe i tiden – og med god grund. ”Udover at det er en løsning som giver et eksklusivt og unikt udtryk, så er der mange fordele ved sedumtaget – også om sommeren,” forklarer Brian Hansen, der er indehaver af Hunseby Tagdækning ApS – en virksomhed med speciale inden for sedumtag.

”Varmen kommer jo oppe fra og når solen bager ned på boligen, så giver et almindeligt tag varme til boligen, når solen rammer. Med et sedumtag er man beskyttet mod denne varme,” siger Brian Hansen og uddyber: ”Sedumtaget beskytter boligen mod varmen, ligesom det også gør om vinteren, hvor det er et værn mod kulden.”

Desuden er sedumtaget en løsning, som er fordelagtig især i klimaer som det danske, der er præget af nedbør. Faktisk den årlige nedbør i Danmark steget med 100 mm de seneste 100 år.

Et sedumtag optager omkring 50-70 procent af det vand, som falder på det. Ved at få lagt sedumtaget om sommeren, er du som boligejer klar til den nedbør som falder til efteråret. Efteråret er nemlig det tidspunkt på året, hvor der falder allermest regn i Danmark. Nedbørsmængderne er normalt dobbelt så store om efteråret sammenlignet med foråret og perioden september til november er den vådeste i Danmark. Derfor er det relevant at få udført denne energirenovering om sommeren.


Få udskiftet vinduerne inden fyringssæsonen

En typisk energirenovering er desuden udskiftning af vinduer og døre. Dette skyldes især at mange boliger er bygget i 1960’erne og 1970’erne, hvoraf mange ikke har fået udskiftet vinduer siden. Ved udskiftning af vinduerne bliver klimaskærmen mere tæt, og der er derfor penge at spare på varmeregningen. Desuden bidrager nye vinduer også til at mindske kulde, træk, fugt og skimmel i boligen, især når det koldere efterår vender retur.

Man tænker måske, hvorfor det så er en fordel allerede nu at udskifte vinduerne. Sagen er enkel, leveringstiden på vinduer er omkring de 2 måneder, når der er tale om elementer med specialmål. Hvis du vil være ude i tide til det kolde vejr, er det derfor en fordel at udføre denne energirenovering som sommeren.

Derudover vil en velisoleret bolig også kræve, at man lufter godt ud for ikke, at der skabes et lukket indeklima, hvor luften ikke kan sive ud. I mange nye vinduer kan man vælge friskluftventiler til. Derved bliver det nemt at lufte ud i boligen – også når man ikke er hjemme.


Ventilation sikrer et godt indeklima

Når man ønsker at forbedre komforten og indeklimaet i boligen er et ventilationsanlæg også en fordel. Et ventilationsanlæg bringer ikke blot en lang række fordele med sig om vinteren i form af at nedbringe fugt og ventilere boligen uden at vinduerne skal stå på vidt gab og varmen fosser ud. Anlægget er desuden en stor hjælp i sommerhalvåret for mange husstande.

“Især moderne genvindingsanlæg har som standard en såkaldt bypass installeret. Hvis du forestiller dig at solen har varmet boligen op til 30 grader, så er det svært for varmen at sive ud igen med de velisolerede boliger vi har i dag. Når det for eksempel bliver 20 grader uden for, kan ventilationsanlægget trække den kolde luft ind i boligen, og derved nedkøle boligen.”

– Christian Dyrberg Frandsen, indehaver af ventilationsfirmaet Dyrbergs Montage ApS

Desuden kan anlægget også stå for at filtrere pollen i luften. Det er især en fordel for familier, hvor pollenallergi eller astma er en hæmsko i hverdagen.

”Med et ventilationsanlæg med filter kan man holde vinduer og døre lukkede, som ellers er indgang for pollen i boligen. I stedet vil anlægget ventilere luften i boligen og rense den for pollen,” uddyber eksperten.

Især børn og ældre er følsomme overfor et usundt indeklima. Et usundt indeklima kan nemlig udløse astma, høfeber og forværre luftvejssygdomme. Her er det især vigtigt, at man formår at holde en god temperatur og et ventileret klima. Derfor er etablering af et ventilationsanlæg også en relevant energirenovering om sommeren.

Indhent 3 konkrete tilbud

på dit energirenoveringsprojekt

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *