Rapport: Energirenovér i stedet for at strømstyre

Energirenovering og energieffektive bygninger batter mere end smart styring af energiforbrug, lyder det i ny rapport

Energirenovering er vejen frem. Så skift vinduer, isolér og energieffektivisér bygningerne – det gavner mere end blot at styre og dermed udsætte eller forskyde energiforbruget. Ifølge rapporten Future Green Buildings: A Key to Cost-Effective Sustainable Energy Systems er netop fokus på byggeriet nemlig nødvendigt for at nå fremtidige politiske energimål.

Ikke nok at vaske om natten

Rapporten, der blandt andet rummer 11 politiske anbefalinger, peger nemlig på, at cirka 40 procent af vores energiproduktionen bruges i bygninger – og derfor er det ikke nok bare at gøre elforbruget mere fleksibelt eller forskyde et forbrug, der i bund og grund ikke kan forskydes ret meget. Interessen for at ”lege” med fleksibiliteten i el-forbruget har ellers de senere år fået danskerne til fx at vaske på bestemte tidspunkter af døgnet, slukke og tænde for fryseren etc. Og også energiplanlæggere har jagtet en metode til at skrue op og ned for el-forbruget; alt sammen fordi en større del af el-produktionen i fremtiden vil være styret af vejrafhængige kilder og derfor svinger.

Energirenovér og fokuser på byggeri

Den nyligt offentliggjorte rapport fokuserer derfor blandt andet på, at effektivisering af forbrug bør prioriteres højere, og at bygninger i højere grad skal integreres i energisystemet for at kunne aftage den mere svingende energimængde, fremtiden byder på. Samtidigt bør man øge indsatsen hen imod at få folk til at energirenovere, når de alligevel renoverer – eksempelvis via rådgivning, som en af forskerne bag rapporten, Henrik Lund, foreslår.

Bygningerne er det uudnyttede potentiale

Med den nye rapport tages der således et skridt hen imod ikke blot at se på, hvordan vi producerer energi, men hvordan energien kan udnyttes og effektiviseres ved at indtænke energieffektivisering af bygninger i fremtidens energipolitik.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *