Energioptimering uden værditab

En ny energiguide skal hjælpe boligejere i fredede og bevaringsværdige bygninger med at energioptimere deres hjem. Guidens formål er at mindske energitabet, uden at det går ud over kulturarven.

Mange husejere har planer om at energioptimere deres bolig. Flere danske familier står dog i den vanskelige situation, at en energirenovering kan gå ud over boligens kulturelle værdi. Bygningskultur Danmark har derfor lavet en guide, der er specielt rettet mod danske fredede og bevaringsværdige bygninger. Guiden hjælper boligejerne med at planlægge energioptimeringer, uden at disse går ud over husets kulturmæssige værdi.

Du finder guiden fra Bygningskultur Danmark her: Energiguide for fredede og bevaringsværdige bygninger.

– Modsat hvad mange husejere tror, behøver der ikke være tale om den store videnskab, men om almindelig sund fornuft. Den dybe tallerken inden for dette felt er allerede opfundet, så det gælder blot om at holde sig til kendte og afprøvede byggetekniske løsninger. Men for mange husejere kan alene dialogen med rådgivere, håndværkere og de lokale bygningsmyndigheder være lidt af en udfordring, siger Birthe Iuel, der er præsident i Bygningskultur Danmark, i et interview med Ugens Erhverv.

Fokus på kulturarv og CO2

Bygninger i Danmark står for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug i landet. Derfor er den eksisterende bygningsmasse et vigtigt punkt at forbedre. Mange gamle bygninger er dårligt isoleret, og her vil man kunne mindske CO2-udslippet betragteligt med enkelte energiforbedringer. Pointen i den nye guide fra Bygningskultur Danmark er at bidrage til et lavere energiudslip og samtidig passe på vores kulturarv.

– I Danmark er der registreret 9.000 fredede og anslået omkring 300.000 bevaringsværdige huse og bygninger, hvoraf langtfra alle er registreret af kommunerne. I forhold til resten af bygningsmassen er det absolut nødvendigt at tage særlige hensyn under energioptimeringer af disse bygninger. Ellers går en endnu større del af vores fælles kulturarv tabt, og det er ærgerligt både for os og for kommende generationer, siger Birthe Iuel til Ugens Erhverv.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *