Derfor bliver din el-regning lavere fremover

Højtalere, emhætter, printere og kaffemaskiner er strømslugere, der blandt andet med standby-funktion har et højt energiforbrug. Dette skal nye EU-krav sætte en stopper for. Siden 1. Januar 2015 har der nemlig været loft på de elektriske apparaters standby funktioner. Ligeledes har der været krav til energimærker. De nye krav til produkterne vil ifølge EU-beregninger resultere i besparelser svarende til 11 millioner husholdningers forbrug.

Ecodesignkrav

Ved årsskiftet trådte en række nye EU-krav i kraft. De såkaldte Ecodesignkrav, der satte grænser for hvordan og hvornår hjemmets el-apparater slukker. Nye produkter, som sendes på markedet har pr. 1. januar 2015, har grænser for, hvor meget strøm de må bruge. Konkret betyder det, at en kaffemaskine efter endt brygning skal slukke eller gå standby. Bageplader, emhætter og kogeplader, forbrugerelektronik, it-udstyr, samt legetøj, fritids- og sportsudstyr er ligeledes også omfattet af de nye krav, oplyser Energistyrelsen. Kravene gælder kun nye produkter, der sendes på markedet.

Ifølge EU vil de ny energikrav resultere i besparelser svarende til 11 millioner husholdningers forbrug. I gennemsnit vil en husholdning i EU således spare godt og vel 300 kroner årligt som følge af implementeringen af de nye krav.

I takt med at forbrugere udskifter deres produkter og apparater vil energiregningerne falde løbende.

Netværksapparater skal ikke længere være strømslugere

De nye krav vil især betyde besparelser på de såkaldte netværksprodukter. Højtalere, printere, spillekonsoler og andre apparater, der kan forbindes et netværk eller typisk styres via mobiltelefoner eller tablets, vil derfor kunne gøre et betydeligt udslag på el-regningen, når de er udskiftet. Peter Nielsen, som er specialkonsulent hos Energistyrelsen udtaler til Newspaq, at netværksapparaterne bruger mere strøm på at stå standby end på deres egentlige funktion.

EU-kravene fordrer derfor at netværksprodukterne har strømstyring, der indenfor kort tid sætter dem standby fra netværket. Samtidig skal netværksapparaterne også efterleve krav til hvor meget strøm, de anvender, når de er standby.

Energimærkning bliver synlig online

Et sidste af EU-kravene, som trådte i kraft 1. Januar 2015, lyder på at webshops, der forhandler el-apparater fremover skal synligøre energimærker. Købere skal kunne se energimærket, hvis de er ved at klikke eksempelvis en vaskemaskine hjem. Med et synligt energimærke bliver forbrugerne gjort opmærksom på de enkelte apparater og produkters energiforbrug. På Energistyrelsens hjemmeside kan du se en liste over elektroniske apparater, der er omfattet af EU’s krav for energimærkning.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *