Danskerne er gode til at spare på vandet

I DANVA’s nye rapport over Danmarks vandforbrug konkluderes det, at danskerne i gennemsnit brugte 106 liter vand i døgnet per person. Ligeledes viser den, at vandforbruget blandt danske husholdninger er faldet drastisk over de senere årtier. Læs mere om danskernes vandforbrug, samt om prisen på vand her.

I november måned offentliggjorde DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening) deres årlige rapport over danskernes vandvaner, og i rapporten stod flere interessante oplysninger. Energihjem.dk har samlet nogle af informationerne her.

Gennemsnitligt vandforbrug i 2015

I rapporten oplyses det, at danskerne i snit brugte 106 liter vand i døgnet per person sidste år. Dette inkluderer både drikkevand, badevand og øvrig brugsvand. Sammenlignet med vandforbruget i andre lande, er danskerne dog gode til ikke at ødsle med vandet, og en af grundene er måske, at vandet i Danmark er blandt det dyreste i Europa. Dette begrundes i rapporten med, at de højere priser på vand i Danmark afspejler de reelle omkostninger, som der er forbundet ved både at få leveret vandet og at rense spildevand.

Prisen på en liter vand er i gennemsnit på 6,3 øre i Danmark. Regionalt kan priserne på vand dog variere af forskellige årsager – fx kan det have indflydelse på literprisen, hvis vandværket skal moderniseres eller lignende. Samlet set bruger en gennemsnitlig husstand lidt over 5000 kroner om året på vand, hvilket både medregner drikkevand og brugsvand samt ansvarlig bortskaffelse af det brugte spildevand.

Forbruget er generelt faldet igennem mange år

Vandforbruget i 2015 var på cirka 750 millioner kubikmeter. Selvom det er et stort tal, er det totale vandforbrug faktisk faldet med 15% igennem det seneste årti i de danske husholdninger. Og går man nogle årtier længere tilbage til 1970’erne var vandforbruget faktisk dobbelt så stort som i dag. I 1970’erne brugte danskerne således i omegnen af 1500 millioner kubikmeter vand – og på det tidspunkt var befolkningstallet i Danmark omkring en million lavere, end det er i dag.

Har man interesse i at læse yderligere om vandforbruget det seneste år kan rapporten findes her: DANVA Vand i tal.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 kommentarer

AvatarConnie Hareskov

Ej hvor vidunderligt!!
Jeg lever for at gøre en forskel angående drikkevandet i danmark, så det gør mig simpelthen så glad at vi er i en positiv udvikling!!

Viser 0 af 3 kommentarer