Danskere vil droppe kødet

Danskerne er det tredjemest kødspisende folk i verden, men to ud af tre er klar til at holde kødfrie dage for at nedsætte CO2-udledningen.

Der er mange måder at være klimavenlig på. Man kan for eksempel sætte energirigtige vinduer i sit hus, bruge mindre vand eller man kan droppe at spise kød. Det sidste er danskerne ifølge en ny undersøgelse klar til. Det skriver politiken.dk

Det er FDB Analyse, der har spurgt en række danskere, om de kan undvære kød en enkelt dag om ugen, og det svarer to ud af tre ja til. Ifølge FDB er problemet tværtimod, at de ikke ved, hvad de ellers skal putte på tallerkenen. Uden kød savner danskerne inspiration.

Cirka 30 procent af den vestlige verdens CO2-udledning stammer på den ene eller den anden måde fra fødevareproduktion, og for eksempel er produktion af oksekød en af de største syndere.

I øvrigt er Danmark et af de lande, der virkelig kan reducere udslippet ved at vælge salaten frem for kødet. Hvis man gør op, hvem der spiser mest kød i verden, ligger danskerne nemlig på en tredjeplads.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 kommentarer

AvatarJoe Budzinski

Salat kan ikke erstatte kød, som er menneskets vigtigste proteinkilde og set i et evolutionært perspektiv den mest naturlige. Vi har nydt kød og haft det som hovedmåltid i over en million år. Kun de sidste 5-10.000 år har landbrugets opståen betydet, at der er kommet korn og bælgfrugter ind i proteinregnskabet – desværre på bekostning af, at vores kost er blevet proppet med kulhydrater. Hvordan det går med det eksperiment, kan man jo aflæse i antallet af sukkersyge-ramte og ofre for andre livsstilssygdomme.

Diskussionen bør hellere gå på, hvordan vi får afviklet det usunde konventionelle kvæg- og svinebrug, der forpester naturen, klimaet og giver os underlødige kødprodukter på tallerknen. Som afløser står det oprindelige klar fx i skikkelse af Helgenæsgaard eller Freddy og Ko., der producerer noget af Danmarks bedste kalve- og oksekød med grund i en filosofi, der siger, at kvæg skal spise græs – og kun græs. Dermed spiser de ikke noget af al det foder, som ellers kunne bruges til mennesker (altså til dem, der ønsker at spise MERE soja og majs og deslige). Og får samtidig en fedtprofil med langt mere omega-3.

Og til de, som straks råber op om, at ‘verden ikke kan kødføde sine indbyggere, men er nødt til at brødføde’, så vil jeg anbefale et kig på amerikanske Joel Salatin og hans bedrifter. Tjek hvor meget kød han producerer – bæredygtigt – på blot 100 acres.

Michael Pollan fortalte om Salatin på Ted.com for et par år siden..

AvatarJohnny Krogsgård

Hej Joe, velkommen til og mange tak for din kommentar.

P.S. Jeg har tilladt mig at ligge et link ind i din kommentar til den omtalte TED-video.

Hey Johnny – det er helt fint. Har du set showet selv? Det er ret imponerende. Det fascinerer mig, at Salatin faktisk SKABER ny jord – og Pollan er også helt rørt, når han afslører det.

Viser 0 af 3 kommentarer