COP21: Klimaministeren savner initiativ fra EU

COP21-topmødet i Paris er i fuld gang. Dog savner Danmarks klimaminister Lars Chr. Lilleholt mere initiativ fra EU i forhandlingerne. Ikke desto mindre er klimaministeren stadigvæk optimistisk omkring chancerne for at nå til enighed om en global klimaaftale. Læs mere om forhandlingerne her.

COP21-topmødet i Paris er i gang, og Danmarks Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt deltager sammen med en lang række ledere på området fra lande verden over. Formålet med COP21 er at forhandle sig frem til en global klimaaftale, der kan være med til at bremse den globale opvarmning. Dog er den danske minister ikke helt tilfreds med EU’s indsats hidtil i topmødet.

Manglende initiativ fra EU

At Danmark er et foregangsland på klimaområdet blev endnu engang bekræftet på COP21, hvor det blev offentliggjort, at Danmark topper ’The Climate Change Performance Index’, som er et indeks over forskellige landes indsats i kampen mod klimaforandringerne. Dog tyder det ikke på, at de store ambitioner deles af hele EU. Således udtaler Hans Chr. Lilleholt til Altinget.dk, at han savner initiativ ved forhandlingsbordet fra EU’s side: ”Det er afgørende for at få en ambitiøs aftale, at EU kommer til at spille en mere central rolle og ikke overlader bolden til Kina og USA.”

Hvis det lykkes for USA, Kina og øvrige store globale spillere at sætte dagsordenen foran EU, er der dermed fare for, at en eventuel aftale vil blive mindre effektiv.

Stadig optimisme om aftale

Klimaministeren mener dog, at der stadigvæk er gode chancer for at nå til enighed om en global klimaaftale inden topmødets afslutning den 11. december. Ifølge Alexander Birk Petersen Ege, som er politisk koordinator og følger topmødet tæt, er der dog risiko for en mindre ambitiøs aftale end håbet. Han udtaler således til Altinget.dk:

”Der er chancer for, at en masse kompromisser vil blive aftalt uden om EU til topmødet, som kan medføre en mindre ambitiøs klimaaftale.”

Der er derfor al mulig grund til at håbe, at EU i de kommende dage træder mere i karakter til COP21 og får sat sit præg på forhandlingerne om klimaaftalen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *