Boligejere sparer penge på lovbrud
Når du sælger din bolig, er det lovpligtigt med en energimærkning. Halvdelen ser dog bort fra dette, og det sker helt uden konsekvenser.
NB: Denne artikel er fra 2010. Ønsker du at læse de opdaterede regler for energimærkning, så har vi lavet en uddybende artikel lige her.
Siden 1997 har det været et lovkrav, at alle boliger skal have energimærkning inden salg. Ifølge Torben Kaas, der er direktør for Brancheforeningen for Byggesagkyndige og Energieftersyn (BFBE), er det kun halvdelen af boligerne, der gennemgår det lovpligtige energieftersyn, inden de sælges. Samtidig er det kun 20 procent af alt nybyggeri, der energimærkes. Det skriver epn.dk.
Ingen konsekvenser
Normalt kan det være en dyr affære at overtræde loven, men i dette tilfælde slipper du billigt. Rent faktisk sparer du penge. For vælger du som boligejer at undlade at spendere de 4-5000,- kroner, som energimærkningen koster, har det ingen konsekvenser. I den nye lov, der netop er vedtaget, er der heller ikke lagt nogen form for bødestraf ind. Og det er til trods for, at et nyt EU-direktiv om energimærkning lægger op til, at der skal gives klækkelige bøder ved overtrædelse. Det undrer BFBE-direktøren.
“Danmark har i årevis forsøgt at være foregangsland på området ved at gøre energimærkning lovpligtig. Derfor kunne man da godt efterspørge en kontrolinstans, der på eget initiativ for eksempel jævnligt kontrollerede, om annoncekravet overholdes.”
– Torben Kaas til epn.dk.
Hvor boligejerne altså stadig ikke løber nogen risiko ved manglende energimærkning, risikerer ejendomsmæglerne efter den 1. juli at få bødestraf, hvis de undlader at annoncere med energiklasser.