Boligejere skyld i pludselig medvind til regeringen

Folketinget er åbnet, og regeringen vader ikke just i succeshistorier. Men nu viser det sig, at en sjælden medvind slår igennem på energi- og klimaområdet. Nye tal viser, at landets boligejere er blevet mere energibevidste og kaster sig i stigende grad over grønne energikilder, når boligen skal renoveres, og det er i tråd med regeringens mål. Hos Socialdemokraterne glæder man sig over den positive udvikling, mens man arbejder på en ny energiplan.

Folketinget er åbnet, og regeringen vader ikke just i succeshistorier. Men nu viser det sig, at en sjælden medvind slår igennem på energi- og klimaområdet. Nye tal viser, at landets boligejere er blevet mere energibevidste og kaster sig i stigende grad over grønne energikilder, når boligen skal renoveres, og det er i tråd med regeringens mål. Hos Socialdemokraterne glæder man sig over den positive udvikling, mens man arbejder på en ny energiplan.

Det er velkendt, at regeringspartierne har en årelang tradition for at kæmpe for energi- og klimaområdet, men indtil videre uden det store held, set henover det første regeringsår. Men nu ser det ud til, at regeringen kan sætte et markant flueben i dens ambition om at satse på grøn energi.

75 procent flere energirenoveringer

Det viser sig nemlig, at landets boligejere er blevet markant mere energibevidste i 2012, hvor regeringen blandt andet har slået på, at boligejerne skal tænke ”grønt”, når de renoverer boligen. Og det er netop, hvad der er sket.

I årets første tre kvartaler har boligejerne energirenoveret 75 procent mere sammenlignet med samme periode i 2011. Det fremgår af dugfriske tal fra Energihjem.dk, der formidler energirenoveringsopgaver for landets boligejere. Hos regeringen glæder man sig.

Vand på regeringens mølle

”Det her lyder rigtig godt, og væksten underbygger det, vi hører fra branchen. Det lader til, at danskerne er villige til at bruge pengene på kistebunden til at sætte solceller op og isolere boligen, fordi det øger boligens værdi, og jeg tror at denne stigning i opgaver blandt andet skyldes vores energiaftale fra foråret, hvilket har sat et stort fokus på energi- og klimaområdet, og derved er mange boligejere blevet inspireret til at energirenovere,” siger energiordfører for Socialdemokraterne Pernille Rosenkrantz-Theil til Energihjem.dk.

Boligejernes fokus på grøn energi kommer i takt med, at oliepriserne stiger, og det samme gælder elpriserne. Det øget fokus på at energirenovere har man især mærket i solcelle- og isoleringsbranchen, der begge har haft vækst i 2012. Især solcellerne er blevet populære, blandt andet på grund af attraktive tilskudsordninger, men også lavenergivinduer, jordvarmeanlæg og altså isolering er opgaver, som boligejerne i stigende grad kaster sig over.

Regeringens plan er slået igennem

Hos Energihjem.dk har man i 2012 oplevet en stor interesse fra boligejernes side til at energirenovere, og ifølge kommunikationschef Michael Müller er det lykkedes regeringen at skubbe gang i energiområdet.

”Ud fra vores kontakt til boligejerne oplever vi en klar holdningsændring fra tidligere. I dag stiller boligejerne ikke spørgsmålstegn ved, om det er rentabelt og en god idé at energirenovere – det har de fundet ud af. Samtidig virker det til, at regeringens ambitioner for grøn energi er ved at slå igennem ude hos familien Danmark. Der er i hvert fald sket noget det seneste år.”

Michael Müller peger samtidig på, at interessen for at energirenovere kan skyldes, at solceller, hulmursisoleringer, loftisoleringer, jordvarmeanlæg og lavenergivinduer er renoveringer og tiltag, der er med til at øge værdien af boligen.

”I en tid, hvor boligmarkedet er udfordret, og huspriserne er i bund, kan en energirenovering være en god idé, da det kan være med til at gøre boligen mere attraktiv og dermed øge udbudsprisen. Det kan for eksempel være mennesker, der ikke har kunnet sælge deres bolig på grund af krisen, og så vælger man i stedet at energirenovere i håbet om at øge interessen for boligen.”

Ny energiplan på vej

Regeringen har planer om en stor energiplan i 2013, der blandt andet skal sikre, at væksten inden for energirenoveringer fortsætter.

”Vi ved for eksempel, at mange skal have skiftet deres tag inden for de næste ti år, og derfor er der grund til, at vi politikere kigger mere på dette område. Derfor lytter vi til branchen og inddrager alle relevante parter,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *