Blødere vand til hovedstadsområdet

De kommende år vil beboerne i hovedstadsområdet få blødere vand ud af deres vandhaner. Dette sker efter ønske fra forbrugerne selv. Blødere vand gavner både samfundet, miljøet og din økonomi.

Københavnerne vil opleve at få blødere og mindre kalkholdigt vand i den nærmeste fremtid. Frem mod 2024 opfører Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, nemlig afkalkningsanlæg i deres vandværker. Brøndby Kommune bliver den første kommune med det blødere vand, hvor HOFOR forventer at være færdig med opførelsen af afkalkningsanlægget i 2017.

Forbrugernes eget ønske

”Vi indfører det bløde vand, da det er et ønske fra forbrugerne, som er utilfredse med al den kalk i vandet,” siger HOFOR’s pressechef, Astrid Skotte.

Blødt vand gør det lettere undgå kalk på fliser, vandhaner, i kaffemaskiner og andre husholdningsapparater. Samtidig er det en miljømæssig gevinst, da der skal anvendes mindre sæbe, rengørings- og afkalkningsmidler samt skadelige kemikalier, når vandet bliver blødere.

Københavnerne kan dermed se frem mindre tilkalkede køkkenapparater og en billigere elregning. I sidste ende gør man sin rengøring nemmere og sparer penge, ligesom at samfundet på sigt vil spare millioner af kroner.

”Alle ved, at man hele tiden skal skrubbe og skurre for at få kalk af blandt andet fliser og toiletter og kaffemaskiner kalker til, og det betyder at de bruger meget energi, og det koster penge,” siger Astrid Skotte, der samtidig nævner, at hårde hvidevarer har en længere levetid med blødt vand.

I 2024 skulle alle syv regionale vandværker gerne forsyne hovedstadsområdet med blødere vand. Frederiksberg og Tårnby Kommune er ikke en del af disse vandværker, hvorfor de ser på muligheden for at blødgøre vandet også.

Hvad betyder blødere vand for dig?

  • Økonomi: En familie på fire vil typisk kunne spare cirka 500 kroner om året grundet et mindre forbrug af el og rengøringsmidler.
  • Sundhed: Den kemiske blødgøringsproces påvirker ikke kvaliteten af vandet, der kommer ud af din vandhane.
  • Vedligeholdelse: Elkedler, kaffemaskiner og lignende vil være nemmere at rengøre. Hårde hvidevarer får forlænget deres levetid med 50 procent.
  • Miljøet: Blødere vand vil give en årlig besparelse på 18,3 millioner kWh for hele København. Det svarer til 4000 familiers årlige elforbrug samt en reduktion i CO2-udslip på 9200 tons.
  • Oplevelsen: Smag, lugt eller udseende vil forblive uændret med blødere vand.

Kilde: HOFOR.dk, Metroxpress

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *