Afgifter kan sende fjernvarme ud i kulden

Varmeregningen kan fra 2014 blive en dyr affære for landets i alt 1.6 millioner fjernvarmebrugere. Ifølge nye beregninger fra Dansk Fjernvarme vil prisen på fjernvarme stige med 700 kroner i gennemsnit per fjernvarmekunde.

Årsagen til de nye varmeafgifter er den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, som er en del af den grønne energiaftale. Ifølge aftalen skal afgiften indfases fra begyndelsen af 2014. Det danske forbrug af olie, gas og kul er i de senere år reduceret, hvilket har medført færre afgiftskroner i statskassen. Det er disse manglende afgiftsindtægter, som forsyningssikkerhedsafgiften skal være med til at erstatte. Varmeforbrugerne kommer til at betale i alt 14,4 miliarder kroner frem til 2020 via den nye afgift.

Spørgsmålstegn ved afgiftens konsekvenser

I 2020, hvor forsyningssikkerhedsafgiften er fuldt indfaset, vil den nye afgift ifølge beregninger fra Dansk Fjernvarme koste en gennemsnitlig fjernvarmekunde 3500 kroner ekstra om året. Da den grønne energiaftale blev præsenteret i 2012 af klima- og energiminister, Martin Lidegaard, udmeldte man at forsyningssikkerhedsafgiften ville koste en gennemsnitlig husstand 1300 kroner, men det tal sætter Dansk Fjernvarme nu spørgsmålstegn ved:

”Det bliver dyrere end de 1300 kr. Det er der ingen tvivl om. I vores beregninger når vi frem til en regning på i gennemsnit 3.000-3.500 kr.”

fortæller Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme til Jyllands-Posten.

Varierende udgifter

Det er i særdeleshed beboerne i de store byer, der kommer til at mærke et udslag på varmeregningen fra næste år. Den geografiske forskel skyldes at det er i de større byer, at forbruget af biobrændsel er højest og prisforskellen varierer afhængigt af, hvilken form for brændsel de lokale varmeværker anvender.

Politisk tovtrækkeri

Venstre og Konservative var sidste år med til at sige ja til energiaftalen, men har nu meldt ud at de to partier ønsker at regeringen igangsætter forhandlinger, der kan medføre en løsning på forsyningssikkerhedsafgiften størrelse, før de vil sige endeligt ja til varmeafgiften.

Det er ikke kun fjernvarmekunderne, der i det nye år vil mærke forsyningssikkerhedsafgiften på varmeregningen. Også priserne på olie og naturgas vil stige, når de nye afgifter træder i kraft.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *