5 nemme tips: Sådan sparer du på el i din bolig

Mange danskere er interesserede i at spare på energien, hvor de kan. Men selvom intentionerne er til stede, kender de fleste godt til følelsen af, at det kan være svært at vide, hvor man skal starte, og hvilke metoder der er mest effektive. Vi har her samlet 5 simple råd, der kan hjælpe dig med at nedsætte dit elforbrug i hjemmet og spare dig for mange penge hvert år.

Faktisk kan du uden at foretage store ændringer i din hverdag spare mange penge på elektriciteten ved hjælp af simple midler. Ifølge Energirådgiver i Energitjenesten Christian Oxenvad, er vores strømforbrug ofte meget påvirket af vores adfærd. Derfor handler det om at få nogle gode vaner. Her er 5 nemme råd til, hvordan du kan udvikle gode vaner og spare på strømmen i din bolig.

1) Mindre standby

Dit TV bruger stadig strøm når du ikke bruger det. Det gør det, fordi det står på standby. Ifølge Christian Oxenvad er TV’et derfor et af de apparater, hvor man hurtigt kan reducere elforbruget:

”Selvom TV-apparater i dag er mere energivenlige end tidligere er elforbruget ikke faldet. Det skyldes at vi har fået flere TV-apparater end vi har haft tidligere”.

Det samme kan siges om mange af dine andre elektriske apparater, såsom musikanlæg og DVD-afspillere. Du vil kunne spare mellem 700-1200 kroner i el om året, hvis disse apparater slukkes helt i stedet for at stå på standby.

Styr strømmen med elspareskinne

Et godt råd hvis du synes, det er svært at huske at få slukket alle apparaterne er at købe en elspareskinne. En elspareskinne kan automatisk slukke helt for strømmen, fordi den kan mærke når apparaterne er på standby. Elspareskinner kan også lade ét af dine apparater bestemme, når alt skal slukkes – fx når du slukker dit TV, slukker alle øvrige tilsluttede apparater automatisk. Elspareskinner kan i dag købes for omkring 50 kroner stykket.

2) Køleskabet

Køleskabet er en af de ting i hjemmet, der bruger mest strøm. Det skal konstant sørge for at holde en lav temperatur, og slukkes aldrig. Dog kan du stadig påvirke dit køleskabs forbrug. Christian Oxenvad fortæller, at man med få huskeregler kan spare på strømmen:

”Sørg fx for, at køleskabet og fryseren er indstillet rigtigt, det vil sige køleskabet på 5 grader og fryseren på -18 grader”.

Hvis temperaturen er lavere end dette, medfører det et forhøjet strømforbrug.

Hjælp dit køleskab

Hvis du putter brandvarme madvarer ind i køleskabet, er det nødt til at arbejde ekstra hårdt for at holde temperaturen nede. Dette medfører et forhøjet elforbrug. Venter man derimod, til madvarerne er kølet lidt ned, kan man hjælpe sit køleskab, da det ikke skal arbejde lige så hårdt. Omvendt er det en god vane at tø sine frostvarer op inde i køleskabet. Dermed hjælper man køleskabet med at holde det koldt, hvilket mindsker strømforbruget.

3) Brug ovnens forvarme

Mange opskrifter skriver, at maden skal varmes i en forvarmet ovn. Tit er det dog ikke nødvendigt at vente til, at ovnen er varmet op. Hvis du sætter maden i ovnen samtidig med, at du tænder ovnen, kan du spare strømmen, der bliver brugt på at varme ovnen op. Dette betyder sjældent noget for maden, hvis der er tale om retter, der skal have mere end 15 minutter i ovnen.

4) Brug LED-pærer

Rådet om at udskifte din boligs glødepærer med elsparepærer har du nok hørt før. I dag burde rådet nærmere være at skifte dine elsparepærer ud med LED-pærer.

”Selvom LED-pærer er dyrere at købe, er det langt den billigste løsning på den lange bane, da de holder dobbelt så længe som almindelige elsparepærer. Man bør dog sørge for at købe en LED-pære af ordentlig kvalitet”, fortæller Christian Oxenvad.

Hver glødepære du udskifter med en LED-pære, sparer dig mere end 500 kroner over tid. Denne besparelse kommer primært på grund af et meget lavere strømforbrug. LED-pærer holder meget længere end glødepærer, hvilket betyder, at du ikke behøver udskifte dine pærer i utide, og kan spare penge på nye pærer. Christian Oxenvad fortæller at et godt råd er at skåne LED-pærerne for høj varme:

”Da LED-pærer ikke bliver ret varme selvom de er tændte, er et godt råd, at du ikke udsætter pærerne for meget høj varme. Dette går ud over pærernes levetid”

5) Hold øje med dit elforbrug

Ifølge Christian Oxenvad, kan en familie spare på strømmen alene ved at holde styr på elforbruget:

”Undersøgelser har vist, at alene det at være opmærksom på sit elforbrug medfører en strømbesparelse på cirka 10%.”

En nem måde at holde øje med dit elforbrug er ved at sammenligne dine elregninger og holde øje med din elmåler. Det kan give dig en ide om, hvad din boligs generelle elforbrug er. Det kan også fortælle dig, hvor du kan sætte ind for at spare strøm. Hvis der er store udsving i forbruget, kan det skyldes et elektrisk apparat, der er i stykker og skal udskiftes. Der er mange penge at spare ved at opdage den slags tidligt. I dag giver mange energiselskaber også deres kunder mulighed for at følge husstandens elforbrug online. Derved kan du altid tjekke dit forbrug, og er ikke tvunget til at vente på, at næste elregning bliver tilsendt.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarNiels Albertsen

Hvor ser jeg døgnets forskellige el-priser? Jeg er kunde hos NRGI. Kan ikke se forskellige kWt-priser på regningen.

AvatarClaus Jepsen

jeg overvejer at skifte min el varmtvandsbeholder ud og overvejer at udskifte den med en langt mere energibesparende el gennemstrømningsbeholder, som lover varmt vand ud af hanen med det samme. Men er i tvivl om den kan levere varme nok til mine tre varmeudtag i hhv. køkken, bruser og vandhanen på mit badeværelse.
vil I hjælpe mig?

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Claus

Tak for din kommentar. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at indhente uforpligtende tilbud fra relevante installatører, der også gerne rådgiver dig til valget. Du kan sende din forespørgsel ind her: https://energihjem.dk/tilbud/

Vi har desværre ingen fagmænd siddende, men vi samarbejder med en masse dygtige.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Det er en rigtig fin guide men ikke udtømmende. Jeg mangler lidt mere om, hvordan man finder det billigste elselskab?

Jeg har erfaret, at der kan være mange penge at spare

Viser 0 af 6 kommentarer