Finansiering af energirenoveringer

Her på siden kan du få et overblik over, hvordan du finansierer din næste energirenovering, fordelene og ulemperne og finansieringsmulighederne for private og boligforeninger.

Det bliver mere og mere populært at energirenovere sin bolig med tiltag som isolering, lavenergivinduer, solceller, varmepumper, jordvarme og lignende opgaver, der er med til at sænke varme- og strømomkostningerne.

En energirenovering kan dog være en bekostelig affære, afhængig af hvilken type renovering, der er tale om, men samtidig er der også gode penge at spare. Spørgsmålet er bare, hvordan man skal finansiere sin energirenovering? Hvordan får man styr på, hvor pengene skal komme fra? Og hvad er den bedste form for finansiering – hvad enten man er privat boligejer eller boligforening/erhverv?

Her på siden kan du få et overblik over, hvordan du finansierer din næste energirenovering, fordelene og ulemperne og finansieringsmulighederne for private og boligforeninger.

Finansiering for private boligejere

Opsparingen

Det er altid en god idé at have en opsparing, når man skal energirenovere sin bolig. Det er en løbende proces at vedligeholde og renovere sit hus, så man fastholder boligens værdi og sikrer, at der ikke kommer uforudsete udgifter og renoveringer. Derfor er det også en god idé løbende at sætte penge til side til kommende renoveringsprojekter, så man har pengene i kontanter, når vinduerne skal skiftes, eller loftet skal isoleres.

Hvor meget man sætter til side hver måned er selvfølgelig individuelt, men 500-1.000 kroner er fornuftigt, især når man ser det over en længere årrække. Derudover er det typisk en sikker investering at bruge sin opsparing på en energirenovering, da det kan hæve boligens værdi.

Normal bankfinansiering

Står man uden en opsparing til sin energirenovering, kan man gå til sin bank for at høre om muligheden for at optage et lån til projektet. Det er naturligvis en dyrere måde at finansiere opgaven på frem for en opsparing, men omvendt er det en af de ting, som bankerne ofte er villige til at låne penge til, da en energirenovering er en fornuftig investering i boligen og normalt har relativ kort tilbagebetalingstid.

Danske Bank er finansiel samarbejdspartner hos Energihjem.dk og de har udviklet en beregner, hvor du nemt kan tjekke dine lånemuligheder.

Beregn hvad dine energitiltag vil koste med Danske Bolig Fri

Angiv din boligs værdi og beløbet du gerne vil låne.

Boligværdi ?

0

Lånebeløb ?

0

Danske Bolig Fri er et fleksibelt boliglån, som du kan bruge til at bygge om, bygge til eller bygge ny bolig eller føre andre drømme ud i livet.

Du kan låne op til 80% af boligens værdi. Danske Bank A/S skal gennemgå din økonomi og din ejendom, før Danske Bank A/S kan tilbyde dig et Danske Bolig Fri og fastsætte din rente samt de vilkår, der aftales for lånet.

Beregn dit lån

Lån i friværdien

En anden mulighed er et lån i en eventuel friværdi i din bolig. Har man oparbejdet en friværdi, er det oplagt at bruge noget af den på for eksempel udskiftning af vinduer eller en efterisolering, da det kan have en positiv effekt på boligens værdi samt nedsætter varmeregningen. En forudsætning for at beregne friværdien ud fra ejendomsvurderingen er, at denne er sammenlignelig med markedsværdien.

Lån til energiforbedringer hos Danske Bank

Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig, uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Det er en besparelse på helt op til 7.400 kr. Du kan låne pengene enten som et realkreditlån hos Realkredit Danmark eller som et Danske Bolig Fri-, Danske Prioritet Plus- eller Bolig-lån i Danske Bank.

Fordele ved finansiering af energirenoveringer for private:

  • Har du en opsparing, kan en energirenovering være en overkommelig opgave uden de store udgifter.
  • Du kan optage et lån til energiforbedringer.
  • Du kan bruge en eventuel friværdi.

Ulemper ved finansiering af energirenoveringer for private:

  • Det er ikke alle pengeinstitutter, der tilbyder et lån til energiforbedringer.
  • Vinduer, døre, solceller, jordvarmeanlæg og et nyt tag er bekostelige energirenoveringer.

Finansiering for boligforeninger (erhverv)

I forbindelse med en eventuel energirenovering i en boligforening eller virksomhed, vil foreningen eller virksomheden kunne ansøge og modtage energitilskud til renoveringen. Ansøgningen om energitilskud skal dog indsendes før, arbejdes påbegyndes. Jo mere du sparer i med den nye energiløsning, jo mere vil du samtidig kunne modtage i energitilskud.

Hvad kan du søge om energitilskud til?

Har boligforeningen opsparing

Som boligforening (andels- eller ejerboligforening) er det en økonomisk god idé at have en fast opsparing, hvor foreningens beboere hver måned betaler et bestemt beløb til foreningen, så man har en kasse at tage penge fra, når taget skal skiftes, vinduerne skal skiftes ud eller bagtrappen skal renoveres. Alternativet er, at man skal i banken og optage et lån, hvilket kan være en dyr affære.

Bankfinansiering

Selv om en boligforening har en opsparing, er beløbet ikke altid tilstrækkelig, hvis det drejer sig om større projekter. I mange tilfælde er man afhængig af sin bank, hvis der er tale om en opgave til flere millioner kroner som for eksempel udskiftning af tag eller nye vinduer. I den forbindelse går bestyrelsen til sin bank for at høre om mulighederne for at optage et lån, hvordan skal lånet afvikles og til hvilken rente kan man optage lånet.

ESCO-løsning

En ESCO-løsning er en rigtig god løsning, hvis man som boligforening står over for et større renoveringsprojekt som for eksempel en totalentreprise-opgave, hvor hele foreningen skal energirenoveres. ESCO-løsningen går i sin enkelthed ud på, at et entreprenørfirma, et energiselskab eller et ejendomsselskab kommer med et oplæg til energirenoveringsprojektet, men også konkrete beregninger, der viser, hvad det koster og hvor stor en besparelse, foreningen kan opnå.

Aftalen går ud på, at entreprenørfirmaet betaler projektet for så i mod at få den økonomiske besparelse, foreningen opnår ved at energirenovere. Et eksempel kan være, at hele opgaven koster fem millioner kroner, og den årlige besparelse er 500.000 kroner. De 500.000 kroner får ESCO-leverandøren indtil, at projektets investering er tjent hjem. Herefter overgår besparelsen til foreningen. ESCO-løsningen er altså en god idé for en forening, der skal totalrenoveres, men som måske ikke har de fem millioner, projektet koster.

Fordele ved finansiering af energirenoveringer for boligforeninger:

  • Har foreningen sparet penge op, kan det være en billig måde at få energirenoveret på.
  • Ejerforeninger kan optage fælleslån, hvor lånebeløbet bliver delt ud til hver beboer.
  • En ESCO-model, hvor foreningen slipper for at låne flere millioner til et større energirenoveringsprojekt.

Ulemper ved finansiering af energirenoveringer for boligforeninger:

  • Boligforeningen skal optage et lån i banken, hvis der ikke eksisterer en tilstrækkelig stor opsparing.
  • ESCO-løsningen er ofte et større projekt, og der går en række år, før beboerne får glæde af den årlige energibesparelse.
  • Har man ikke sparet penge op, og kommer der en uforudset renoveringsopgave, kan det blive dyrt ved optagningen af et banklån.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til finansiering af energirenoveringer, så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet herunder eller kontakte Danske Bank.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *