Solceller, batteribank og elbil – Den perfekte grønne omstilling for private?
Når man snakker om den grønne omstilling i Danmark, er både elbil og solceller to punkter som oftest bliver nævnt. De bliver dog sjældent nævnt i sammenhæng, hvilket solcelleeksperterne hos Viasol A/S undrer sig meget over og gerne vil have ændret fokus henimod. For et solcelleanlæg med batteribank og en elbil med den rette ladestander, er nærmest de eneste grønne produkter, der alle kan købes privat og som har direkte relevans for hinanden. Med den sammensætning vil du igennem store dele af året kunne køre på helt eller delvist selvproduceret energi, og dermed køre grønt og gratis, foruden at opnå pæne besparelser på husets eksisterende el-regning.

Denne artikel er baseret på annoncørbetalt indhold.
Det naturlige spørgsmål er selvfølgelig, om solceller producerer strøm, når bilen kommer hjem om eftermiddagen? Svaret er ja, men det er samtidig her at solcelleanlæggets batteribank kommer ind i billedet.
Det skal fra start siges, at det kræver de rette produkter, som har den rette software. Her er der pt. kun er én producent, som tilbydes i Danmark, der har én samlet løsning. Producenten hedder Sonnen og har en hybrid batteribank, som kan opmagasinere solcelleanlæggets strøm, såvel som en ladestander – sonnenCharger – som kan indstilles til helt eller delvist at lade bilen med egenproduktion fra solcellerne.
Opmagasinér gratis strøm
Solcellerne producerer selvsagt mest strøm hen over dagen, men dog også når elbilen kommer hjem i løbet af eftermiddagen og aftenen (ud fra årstiden). Men uanset, så er det netop her, at man vil få stor gavn af solcelleanlæggets batteribank, da det gennem dagen har opmagasineret gratis strøm, som nu kan sendes ind i elbilen i spidsperioden kl.15-19. Du kan altså forblive selvforsynende, imens du oplader bilen, om ikke andet i perioden bilen kommer hjem.
Perioden kl. 15-19, hvor du kommer hjem og oplader din elbil er den allervigtigste periode at holde sig selvforsynende, da de variable strømpriser er klart dyrest i de timer. Faktisk er det op mod dobbelt så dyrt i denne spidsperiode, som det billigste tidspunkt på dagen.

Læs meget mere om solceller og Sonnen-batteri på Viasol.dk.
Men hvad så om vinteren. Kan solcelleanlægget stadig producere nok strøm til at oplade en elbil?
Modsat en varmepumpe, hvor forbruget primært stiger i vinterperioderne, så vil man opleve med en elbil, at forbruget stiger hele året rundt – endda statistisk set mere i sommeren. Det er positivt, når det kommer til din egen selvforsynende solcellestrøm. For når en elbil højner ens forbrug igennem hele året, så vil man med det rette solcelleanlæg, stadig kunne holde en meget høj selvforsyningsgrad.
Med det sagt vil det selvfølgelig være væsentlig sværere at holde et hus og en elbil selvforsynende, udelukkende fra strøm via solcelleanlægget i de værste vintermåneder. Dog kan man her udnytte batteribanken og spekulere i de førnævnte variable elpriser. For i Sonnens hybrid batteribank ligger der en software, som kan “børshandle”. Det vil sige, at du kan sætte batteribanken til at handle den billigste strøm om natten til brug om dagen, hvor elpriserne er på sit højeste – her er især stor forskel i vinteren, da efterspørgsel på strøm er større i dagtimerne kontra sommeren.
Så ud over at solcelleanlægget og dens batteribank gør dig selvforsynende, så får du også mulighed for at lade batteribanken op, når strømmen er billigst og bruge den når den er dyrest.

Hvad så når batteribanken er tom og solcellerne ikke producerer?
Man kan sige, at det uanset hvad er billigere med en elbil, end en bil, der kører på benzin eller diesel. Der er selvfølgelig noget produktion fra dit solcelleanlæg, som delvist kan dække din kørsel, men den reelle besparelse kommer alene i forskellen mellem elpris og benzin-/dieselpris.
Man måler som regel elbilers kørsel i kWh/100 km, og på dette parameter (med udgangspunkt i 2.3 kr. pr. kWh, og 19 kWh/100 km) vil det altså kun koste 43.7 kroner at køre 100 km. Dette står i skarp kontrast til benzinprisen/100 km (med udgangspunkt i 12 kr. pr. liter, 4.25 liter/100 km), som ligger på hele 51 kroner – begge disse tal er selvfølgelig overslag.
Ganger man dette op til en årlig besparelse (med udgangspunkt i 15,000 km på et år), så sparer du altså, uden overhovedet at tage et solcelleanlæg i betragtning, over 1000 kroner om året (7,650-6,555 = 1,095 kr. besparelse). Hvis man så forholder sig til, at man i store dele af året kan køre decideret gratis, endda på grøn egenproduceret strøm, ja så er der selvfølgelig mange flere penge at spare.
Læs mere om den grønne omstilling gennem solcelleanlæg og elbil
Kontakt Viasol A/S
Summa Summarum så er der mange positive forhold, som følger med, hvis man køber en elbil i sammenhæng med et solcelleanlæg og en batteribank. Det kræver samtidig den rette ladestander – og her er alle meget velkommen til at kontakte os hos Viasol og få et gratis og uforpligtende tilbud på enten solceller, batteribank, ladestander eller det hele samlet.
Ring på 70207474 eller skriv til os på kontakt@viasol.dk
Alternativt kan man også bruge vores prisberegner, som vi har offentligt tilgængeligt. Her får man præsenteret et tilbud ud fra ens oplyste informationer. Det er tilmed muligt at inkludere en elbils forbrug og få et tilbud ud fra dette.