Er din bolig klar til næste stormflod?

Stormfloder bliver hyppigere og mere voldsomme – og mange boligejere er ikke rustet til det. Som boligejer er det dit ansvar at være forberedt og sikre dit hjem mod vandmasserne. Heldigvis findes der løsninger, der både beskytter og bevarer boligens værdi.

Stormfloder er en voksende trussel i Danmark. Grundet stigende havniveauer og mere ekstremt vejr, varsler forskere, at de kystnære områder i Danmark vil opleve flere og mere voldsomme oversvømmelser i de kommende årtier. Mange boligejere bor allerede i lavtliggende zoner, hvor én voldsom stormflod kan føre til ødelagte boliger og store økonomiske tab. Derudover peger ny forskning på, at områder, der tidligere har været forskånet, nu også er i fare. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at boligejere forholder sig til risikoen og tager det seriøst inden jeres bolig står i vand.

Stormfloder rammer flere danskere – nu skal boligejere tænke klimatilpasning ind

Stormfloder er ikke længere en sjælden begivenhed, de er blevet en del af virkeligheden i et klima under forandring. Nye fremskrivninger viser, at over 175.000 danskere i fremtiden vil bo i områder med forhøjet risiko for oversvømmelser som følge af stormfloder og stigende havvand. Det er en udfordring, der ikke kun rammer kystnære sommerhuse, men også helt almindelige helårshjem i lavtliggende områder. Læs mere her

For boligejere betyder det, at klimatilpasning ikke længere er noget, man kan udsætte. Det handler ikke kun om at undgå vandskader og dyre reparationer, det handler også om at sikre boligens fremtidige værdi og gøre den attraktiv i et boligmarked, hvor klimaudfordringer spiller en større rolle.

Heldigvis findes der en række konkrete løsninger, som kan gøre din bolig mere modstandsdygtig over for fremtidens vandmasser – fra små forbedringer til større tiltag, der både beskytter og øger boligens robusthed i mange år frem.

Vigtig information om stormfloder:

Højvande opstår typisk under kraftig vind, men sammenhængen mellem vind og vandstand varierer alt efter, hvor i Danmark man befinder sig. Hvis højvandet bliver så voldsomt, at det fører til oversvømmelser, betegnes det som en stormflod.

Siden år 1900 er det gennemsnitlige havniveau steget med cirka 2 millimeter om året. Årsagen er den globale opvarmning, som påvirker havene på to måder. Når havvandet bliver varmere, udvider det sig og fylder mere – det får havet til at stige. Samtidig smelter store mængder is fra gletsjere og iskapper på land, hvilket sender ekstra vand ud i havene og forstærker stigningen yderligere.

66.000 danskere bor i dag i huse med oversvømmelsesrisiko under stormfloder, men det tal stiger op til 175.000 og op til 245.000 danskere om 100 år, hvis vi ikke klimasikrer.

Boligejer har ansvaret for at klimatilpasse sin bolig

Det er vigtigt at ruste boligen mod klimaforandringerne, og det er dit eget ansvar, at boligen er sikret. Det gælder både, når du bygger nyt, renoverer eller vedligeholder din bolig. Offentlige myndigheder kan give anbefalinger, men det er dig som boligejer, der hæftes for skader og skal sørge for forebyggelse. Derfor er det en god idé at tænke klimatilpasning ind allerede nu. Her er ting, som du kan gøre for at beskytte dit hjem og sikre din boligs værdi på sigt:

Etablering af omfangsdræn: Et omfangsdræn er et drænrør, der lægges rundt om husets fundament, sokkel og ydermure for at lede vand væk fra bygningen. Dette gør at boligens fundament og eventuel kælder, holdes fri for vand. Derudover forebygger det også fugtproblemer, herunder skimmelsvamp og vandskader i eventuel kælder.

Etablering af højvandslukke: Et højvandslukke er en anordning, der forhindrer tilbageløb af vand fra kloakken i vejen op til dit hus ved kraftig regn eller stormflod. Det beskytter især kældre eller lavtliggende afløb mod oversvømmelse. Højvandslukke lukker automatisk ved høj vandstand i kloaksystemet, så vand ikke presses op gennem afløbene. Det forhindrer kloakvand at trænge ind i boligen gennem gulvafløb eller toilet. Man kan også overveje et tilbageløbsstop eller en pumpebrønd, som ligesom et højvandslukke beskytter mod, at kloakvandet presses op i afløbene under kraftig regn.

Etablering af LAR-løsninger: LAR-løsninger står for lokal afledning af regnvand, og dækker over løsninger, der håndterer regnvand, hvor det forsinkes i at løbe mod en kloak eller et vandområde. Formålet med LAR-løsninger, er at aflaste kloaksystemet og forebygge oversvømmelser. LAR-løsninger dækker forskellige tiltag, som faskine, regnvandsbede, drænvenlig belægning og sedumtag.

Sådan kan du klimatilpasse din bolig

Via Energihjem.dks klimatilpasningsunivers, kan du læse mere om forskellige klimatilpasningsløsninger, og blive klogere på hvordan du sikre boligen mod vind og vejr.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *